A Czifray-versenykurzus döntőjébe került tizenkét hivatásos szakács hat fordulóban tizenhárom feladatot oldott meg. Olyan hagyományos témákat dolgoztak fel, mint például a kolozsvári káposzta, a palacsinta, a halleves vagy a máglyarakás. A versenyzők minden műfajjal hónapokon át foglalkoztak.
A vasárnap 12 órakor kezdődő gálán a díjátadót állófogadás követi, amelyre a tizenkét versenyző – a három arany-, a három ezüst- és a hat bronzfokozatos szakács – készíti el az ételsort. Ebben az osztriga, a kocsonyázott céklás kacsaerőleves vagy a serpenyőben pirított ponty mellett helyet kap a hideg eperleves sültpaprikalével, a füstölt tokaszalonna és a házi diófagylalt is.
A mesterkurzussal az MGE célja a mesterképzés és a „kézművesség becsületének újrateremtése”. A verseny elindításakor példaképként az a „francia szakmai olimpia” szolgált, amelynek győzteseit négyévente a francia államfő tünteti ki az Elysée-palotában. A Czifray-gála részleteiről, a döntőbe jutott versenyzőkről és a vasárnap terítékre kerülő menüsorról részletes információk olvashatók a Bűvös Szakács című blogon (www.buvosszakacs.blog.hu) is.
(MTI)
Mikor lesz az óraátállítás?