Hideg eperleves sültpaprikalével is kóstolható

Élesben főz a vendégeknek a két éve elkezdődött első Czifray-versenykurzus tizenkét versenyzője vasárnap a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) díjátadóval egybekötött zárógáláján a fővárosi Gerbeaud-házban.

MNO
2011. 05. 05. 8:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Czifray-versenykurzus döntőjébe került tizenkét hivatásos szakács hat fordulóban tizenhárom feladatot oldott meg. Olyan hagyományos témákat dolgoztak fel, mint például a kolozsvári káposzta, a palacsinta, a halleves vagy a máglyarakás. A versenyzők minden műfajjal hónapokon át foglalkoztak.

A vasárnap 12 órakor kezdődő gálán a díjátadót állófogadás követi, amelyre a tizenkét versenyző – a három arany-, a három ezüst- és a hat bronzfokozatos szakács – készíti el az ételsort. Ebben az osztriga, a kocsonyázott céklás kacsaerőleves vagy a serpenyőben pirított ponty mellett helyet kap a hideg eperleves sültpaprikalével, a füstölt tokaszalonna és a házi diófagylalt is.

A mesterkurzussal az MGE célja a mesterképzés és a „kézművesség becsületének újrateremtése”. A verseny elindításakor példaképként az a „francia szakmai olimpia” szolgált, amelynek győzteseit négyévente a francia államfő tünteti ki az Elysée-palotában. A Czifray-gála részleteiről, a döntőbe jutott versenyzőkről és a vasárnap terítékre kerülő menüsorról részletes információk olvashatók a Bűvös Szakács című blogon (www.buvosszakacs.blog.hu) is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.