Hihetetlen feladat előtt az igazságszolgáltatás

A spanyol El Mundo egészségügyi rovata az orvostanhallgatók folyamatos elvándorlásának okairól írt. A portugál Jornal „I” a nemzetközi szervezetektől kapott egyik ultimátumot részletezte: két éven belül le kell zárni a kétmillió felhalmozódott pert és eljárást első- és másodfokon is. A Jornal de Negócios felsorolta az IMF húszas tilalomlistáját, amit az új portugál kormánynak kötelezően be kell tartania.

2011. 05. 10. 15:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

elmundo.es – Spanyolország

A spanyol napilap egészségügyi rovata arról írt, hogy a medikusok legalább fele eldöntötte már, hogy tanulmányai végén nem hazájában, hanem külföldön vállal munkát. Nem zárják ki, hogy majd visszatérnek, de nem tudják, mikor, és egyáltalán nem fognak sietni. Döntő többségük a jobb fizetés miatt hagyja el hazáját, mert elsősorban az angolszász államok jelentősen nagyobb bérajánlatokkal várják a jól képzett orvosokat. Diego Bernardini-Zambrini, a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet tanácsadója szerint nem fenyegeti az országot az orvoshiány. Szerinte az orvosok rossz elosztása miatt nincs elegendő szakorvos egyes országrészekben, míg másokban inkább túl sokan vannak. Bár Spanyolországban a lakosság nagyon tiszteli az orvosokat, a munkakörülmények nagyon mások, mint Európa egyéb térségeiben. „Nem rendelkezünk azzal a szakmai és anyagi elismeréssel, amelyre szükségünk lenne” – mondja Ínigo Noriega, az Orvostanhallgatók Állami Tanácsának (CEEM) a vezetője.

Ionline.pt, jornaldenegocios.pt – Portugália

A Jornal de Negócios tételesen összefoglalta azt a húsz pontot, amelynek maradéktalan teljesítését elvárják a június ötödike után megválasztandó új kormánytól. A kabinetnek már júliusban be kell terjesztenie a március végén leszavazott megszorítócsomag új változatát (PEC IV2.), amelyet négy évre lebontva kell részleteznie. Az igazságszolgáltatásra is tömérdek – ha nem lehetetlen – feladat vár, mert két év alatt le kell zárnia valamennyi eddig függőben maradt ügyet – több mint kétmilliót. Augusztus végére várják a teljes államadósság átvilágítását. Ugyancsak augusztusig értékelni kell legalább a húsz legnagyobb ppp-konstrukcióban zajló vagy tervezett nagyberuházást. Szeptember végéig a jegybank feladata elvégezni a nyolc legnagyobb bank különleges átvilágítását. Ugyancsak szeptember végéig javítania kell az adósságteljesítések ellenőrzését, méghozzá a legfrissebb nemzetközi normák alapján. Közben a finn Olli Rehn, az EB gazdasági biztosa bejelentette, hogy az EU Írországhoz hasonlóan 5,5 százalék fölötti kamatot vár Portugáliától az uniótól kapott hitelért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.