Húszezren vonulhatnak a várba a különlegességekért

A szilvapálinka játssza a főszerepet a május második hétvégéjén megrendezésre kerülő VI. Budapesti Pálinkafesztiválon. A kiváló magyar hungarikum mellett az érdeklődők több száz párlatot kóstolhatnak meg a budai várban. A főváros egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényén rendhagyó módon készpénz nélkül fizethetnek a mulatni vágyó ínyencek. Csütörtöktől vasárnapig számos előadó és a prémium-szilvapálinkák házasításával létrehozott blendelt gyümölcspárlat emeli az est(ék) fényét.

Radócz Ákos
2011. 05. 04. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendhagyó módon a budai várba költözik május 5. és 8. között az idén hatodik alkalommal megrendezésre kerülő budapesti pálinkafesztivál. Az V. kerületi Városháza parkot ugyanis nem adják át a rendezvény időpontjáig, emiatt döntöttek úgy a szervezők, hogy nem az eredeti helyszínen tartják meg az eseményt. A főváros egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye egészen pontosan a Hunyadi udvarban nyitja meg kapuit csütörtökön. Hagyományteremtő szándékkal az idén először a hazánkban legnépszerűbb, szilvából készült pálinka játssza a főszerepet. Május második hétvégéjén kiemelt szerepet kap a csonthéjas, hamvas gyümölcsből készült két eredetvédett párlat, a békési és a szatmári. Míg előbbit a Körösök völgyének 30 kilométeres körzetében termelt gyümölcsből nyerik és minimum 50 százalék vörös szilvát tartalmaz, Szabolcs megyei „rokona” a Vásárosnamény és 63 környező település területéről származik, penyigei és besztercei fajta használható fel hozzá. A látogatók újdonságként megkóstolhatják az év szilvapálinkáját, amely a kereskedelmi főzdék prémiumpárlatainak házasításával jött létre. A blendelt italt több mint ezer darab, félliteres kiszerelésű, exkluzív csomagolásban kínálják a látogatóknak.

Május második hétvégéjén 25 pálinkafőzde (895 Hunnium, Árpád és Vadász Pálinka, Békési Pálinkafőzde, Bestillo Pálinkaház, Bezerics, Bolyhos Ágyas Pálinka, Brill Pálinkaház, Csalló Pálinka Manufaktúra, Etyeki Czimeres Pálinka, Gusto Pálinkák, Gyulai Pálinka Manufaktúra, Hegyközi Manufaktúra Kft., Kecskeméti Pajor Pálinka, Márkházi Pálinkafőzde, Márton és Lányai, Matheus Pálinkaház, Naményi Pálinkák, Nobilis Pálinkák, Pannonhalmi Pálinkárium, Panyolai Pálinkák, Rézangyal, Spiritus Primus Kft., Villányi Pálinka, Zwack Sándor Nemes Pálinka, Zsindelyes Pálinkafőzde) felbukkanása várható a budai várban. A kulináris élvezetek fokozása érdekében számtalan szilva alapanyagú ételspecialitást kóstolhatnak meg a látogatók, valamint házi sajtok és kolbászok teszik izgalmasabbá a csütörtöktől vasárnapig tartó fesztivált.

A VI. Budapesti Pálinkafesztiválon egy 1,4 centiliteres kóstoló átlagosan 200 forintba kerül, de a speciálisabb párlatokért 300, maximum 400 forintot kérhetnek el – nyilatkozta a Magyar Nemzet Online-nak Maros Róbert főszervező. – Ezeket a belépőjegyhez kapott tulipán alakú kóstolópohárban fogyaszthatják a látogatók. Az év blendelt szilvapálinkájához 25 főzde küldte be párlatát, amiből a tíz legjobbat választottuk ki Panyik Gáborné egyetemi adjunktus vezetésével. A hamvas gyümölcs felhasználásával készült íncsiklandó ételkülönlegességek elkészültéről Budapest prémiuméttermeinek séfjeiből álló Szilvagányok csapata gondoskodik. A korábbi tavaszi fesztiváljainkon 17-18 ezer látogató fordult meg, azonban a mostani speciális környezet miatt mintegy 20 ezer látogatót várunk a Hunyadi udvarba.

Latinos pengetés és táncra perdítő dallamok

A csütörtöktől vasárnap éjszakáig tartó VI. Budapesti Pálinkafesztivál kis- és nagyszínpadán tizenhat előadó, illetve zenekar szórakoztatja a látogatókat. A nyitónap estéjén a bécsi székhelyű !DelaDap – amely a mai progresszív jazz-zenét és a hagyományos roma hangzást vegyíti – mutatja be új korongját. A pénteki önfeledt mulatásról a székely, moldvai, erdélyi stílusú népzenék alapjaira épülő, elektronikus köntösbe bújtatott zenék gyűjteményét játszó Analog Cuvée gondoskodik. Februárban megjelent lemezükön helyet kapott a Kerekes Band Csángó Boogie slágerére is készült remix. Szombaton Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor műsora után az East Gipsy Bandet hallgathatja a közönség. Utóbbi nem más, mint a roma zenei hagyomány és a jazz ötvözése élvonalbeli zenészekkel. Az Ocho Macho akusztikus hangszereléssel lép színpadra, akikre valamikor a „Bob Marley és Manu Chao Vas megyei keresztgyerekei” jelzőt aggatták. A fesztivált záró zenekar, a Karaván Família pedig meglepetésvendégekkel szórakoztatja az addigra már feltételezhetően fáradt közönséget.



Az első készpénz nélküli fesztivál

A szervezők az idén leegyszerűsítik a fizetés módját, így a látogatók könnyebben juthatnak hozzá a vágyott ételekhez, italokhoz. Hazánk legnagyobb kereskedelmi bankja új generációs fizetési móddal váltja fel a korábbi kuponos jegyrendszert. A budapesti pálinkafesztivál így az ország első készpénzmentes fesztiváljává válik, amelyen a látogatók a belépő mellé feltölthető kártyát kapnak, sőt a rendezvényt követően azt máshol is használhatják. A Hunyadi udvar öt pontján lesz lehetőség feltölteni a plasztikkártyát a kívánt összeggel, készpénzzel, vagy akár egy másik bankkártyával. Az egyszerű és gyors kifizetéshez mindössze annyi kell, hogy a pénztáros beüsse a megfelelő összeget, majd a kártyát a terminálhoz kell érinteni. A zöld ledek és a „köszönöm” felirat felvillanása után azonnal fogyasztható többek között az év pálinkája, valamint a szilvából készült ételek. A kártya aktiválása után a mellékelt kuponnal térítésmentesen látogatható az őszi budavári pálinka- és kolbászfesztivál. A napijegyek ára 1300 és 1900, a bérleté 1900 és 3800 forint közötti sávban mozog. A tikettekhez 18 éves kor felett egy kóstolópohár és egy 500 forinttal feltöltött kártya jár. A rendezvény mindennap 12–24 óráig, pénteken és szombaton hajnali 2 óráig látogatható. Pénztárzárás a fesztivál vége előtt egy órával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.