„Innen, fentről”

Sokunkra hatott vigasztalóan, üdítően, fölszabadítóan az országjáró Történelem Fő utca rendezvénysorozatán egy bársonyosan simogató alt, de a mezzoszoprán, a szoprán tónusokat is tisztán, fejhangos, azaz falzettes rásegítés nélkül kidaloló énekesnő, Gergely Éva.

2011. 05. 04. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár Karádi Katalint is emlékezetünkbe idézhetné, lényeges különbség, hogy Gergely Éva csodálatosan énekel, Karádi inkább recitatívban, azaz félig énekelve, félig prózában mondta híres dalainak szövegét. Karádi femme fatale-osan titokzatos, Gergely Éva kiváló énekesként, családanyaként is megmaradt kedvesen mosolygó örökdiáknak. Sokan várjuk szinte türelmetlenül Gergely Éva Innen, fentről című lemezének bemutató koncertjét, amely május 5-én, este nyolckor kezdődik Budapesten, az Aranytíz Művelődési Központban (1051 Arany János utca 10.).

Gergely Éva úgy vall erről a CD-ről s az anyagából készült koncertről, mely elmélyült, lírai, filozofikus unplugged típusú számokat tartalmaz, hogy lelki értelemben ez az első önálló hanghordozója. Még ha ezt el is fogadjuk, tudnunk kell, hogy korántsem ez lesz a kiváló énekesnő első lemezes bemutatkozása. Mielőtt férje, Doncsev András zongorista, menedzser megalapította volna a Future Plant együttest, Gergely Éva számos országos hírű zenekarral dolgozott. Valójában 2003-ban jelent meg első önálló albuma, Valahol Magyarországon címmel. Amikor eljutottak odáig, hogy Doncsev András megalapította a Future Plant zenekart, Gergely Éva úgy járt az együttes stúdiófelvételeire, hogy minden alkalommal elkísérte második lányuk is, akit ekkor már a szíve alatt hordozott. (A csapat többi tagja: Doncsev András producer, Kálmán Tamás énekes, gitáros, basszusgitáros, a zeneszerző Reményi László több mint ötven felvétel hangmérnökeként vált közismertté, játszott számos jazz-rock és funkyegyüttesben. A dobos Kapiás Gábor, a zongorista, Janca Ákos multiinstrumentalista zenész és zeneszerző, mindketten számos jó nevű együttesnek voltak tagjai.)

Gergely Éva hét évvel ezelőtt készítette a már említett Valahol Magyarországon című első szólólemezét, amelyen Karádi Katalin régi nagy számainak feldolgozásai szerepelnek. Erről a csodálatosan sikerült felvételről akkor is úgy beszélt lapunknak, hogy nem tekinti egészen csak a magáénak, inkább adaptációnak. Az azonosulás remekül sikerült. A harmincas évek dalaiból készült már kazettája könyvmellékletként is, 2007-ben napvilágot látott egy angol nyelvű hanglemeze.

Ha tiszteletben tartjuk Gergely Éva kérését, akkor spirituális értelemben az Innen, fentről című CD lesz az első önálló lemeze. Ennek dalait és verseit régi zenésztársa, Kálmán Tamás írta, a hangszerelés Nagy Zoltán munkája. A dalok közül nagy nyilvánosság előtt először 2009-ben hangzott el a Vihar című kompozíció, amikor novemberben Bereményi Géza író, filmrendező fát ültetett a balatonfüredi Tagore-sétányon.

A 2010-es közös balatonfüredi, debreceni költészetnapi rendezvényen, április 9-én este a Kölcsey Művelődési Központban, majd Nagyváradon is fölcsendült a lemez néhány dala, s ízelítőt kapott a közönség tavaly nyáron a VOLT, majd a Balaton Sound fesztiválon is. Ám ezek csak villanások voltak a május 5-én bemutatásra kerülő teljes koncert várható különleges élményéhez képest. Azoknak is meglepetést szereznek ezek a titokzatosan szép dalok, akik már ismerik a Future Plant funky- és soulmuzsikájának stílusát. Mivel ennél többet írni egy jövőbeli koncertről akkor sem ildomos, ha az ember ismeri annak anyagát, csak annyit teszek még hozzá, hogy Gergely Éva úgy érzi: az életének fontos történéseit foglalja össze a lemez. Ilyenkor, már a felvétel közrebocsátásakor is, de kiváltképpen a bemutató koncerten az ember a közönség elé tárja önmagát, ami a sebezhetőség százszázalékos vállalása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.