Irán provokálja a németeket?

Rossz tréfát űztek az iráni hatóságok a hivatalos látogatásra Indiába tartó Angela Merkel német kancellárral.

MNO
2011. 05. 31. 6:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ARD televízió kedd reggeli tudósítása szerint Teherán az éjszakai órákban először megtagadta az átrepülési engedélyt a német kancellárt és kíséretének egy részét szállító kormánygéptől. A gép ezért visszafordulásra kényszerült, két órát körözött a török légtérben, majd másodszori kísérletre már átrepülési engedélyt kapott. Közben a másik kormánygép – amelyen a delegáció másik része utazott – első „nekifutásra” simán átrepülhetett.

Steffen Seibert, a kancellár szóvivője az esetet példátlannak nevezte. A német illetékesek azt állították, hogy az indulás előtt mindent tisztáztak az iráni hatóságokkal, akik már előzetesen átrepülési engedélyt adtak. Teherán viszont később cáfolta, hogy a kormánygép számára már előzetesen zöld jelzést adott volna. Mindennek azonban ellent mond, hogy a másik német gép akadálytalanul repülhetett át az iráni légtéren.

Az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozó német külügyi felelősök szerint az ügynek folytatása lesz. A kisebbik rossz az, ha iráni részről – úgymond – csak túlbuzgóságból fordították vissza Merkel kancellár repülőgépét, a nagyobbik viszont, ha szándékos provokáció történt. Berlinben egyelőre az utóbbira gyanakszanak. Öröm az ürömben, hogy a német kancellár kétórás késéssel ugyan, de megérkezett Indiába.

Az ügynek diplomáciai folytatása lett. Az Ausztráliában tartózkodó Guido Westerwelle külügyminiszter hivatalos nyilatkozatban tiltakozott a történtek miatt. A miniszter annak a nézetnek adott hangot, hogy Teherán eljárása ellentétes a nemzetközi diplomáciai normákkal. Westerwelle hangsúlyozta, hogy a német kormány az iráni lépést a leghatározottabban elutasítja. A német tiltakozás alátámasztására kedden délelőtt azonnali hatállyal a külügyminisztériumba rendelték Irán berlini nagykövetét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.