Ismét lesznek Gizella-napok

Öt napon át több mint ötven kulturális rendezvény várja szerdától az érdeklődőket a huszadik alkalommal megrendezett Gizella-napokon Veszprémben – tájékoztatta Neveda Amália, a Veszprém Városi Művelődési Központ igazgatója az MTI-t.

MNO
2011. 05. 02. 18:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „királynék városában” Gizella-napkor (május 7-én), illetve az azt megelőző és követő napokban emlékeznek az államalapító Szent István király feleségére, Bajor (Bambergi) Gizellára, aki 1009-ben Veszprémben székesegyházat alapított. A Szent Mihály-székesegyház a magyar királynék koronázótemploma lett. Neveda Amália elmondta, hogy az idei ünnepségsorozat már szerdán megkezdődik Füzesséry Zoltán zongoraművész koncertjével, és ezen a napon mutatják be a Veszprém a II. világháborúban című kiadványt is. Csütörtökön este 20 órakor a Szent Mihály-bazilikában hangverseny lesz a 200 éve született Liszt Ferenc zeneszerző, zongoraművész emlékére; közreműködnek a Csermák Antal Zeneiskola növendékei, a Gizella Női Kar, a Szent Mihály Kórus és Koós Anita orgonista.

A Boldog Gizella örökében – magyar királynék és Veszprém című kiállítást pénteken 15 órakor nyitják meg a megyei Laczkó Dezső Múzeumban, a várszínpadon 17 órától a veszprémi városi cigányzenekar ad műsort, majd 18.30 órakor Gizella királyné – Dominek Anna, a Petőfi Színház művésze – megnyitja a jubileumi Gizella-napok játékait. A várszínpadon korhű táncbemutatók lesznek, felvonulnak a III. Béla Lovagrend udvarhölgyei, a lovagok gyalogos bajvívást mutatnak be, utánuk pedig a Cimbaliband együttes koncertezik.

Szombaton, Gizella napján „sűrűsödnek” a programok: 10 órakor ünnepi szentmisét tart a bazilikában Márfi Gyula veszprémi katolikus érsek, 10 és 16 óra között kulturális műsorok zajlanak majd az Óváros tér színpadán, 10 és 17 óra között pedig Ébred a Lovagváros címmel lesznek rendezvények a vadaspark melletti új parkban.

Az igazgató tájékoztatása szerint a várbeli Művészetek Házában szabadtéri festészeti akció lesz, megnyitják a zalaegerszegi képzőművészek tárlatát, s irodalmi pikniket rendeznek Veszprémben élő írók, költők közreműködésével. A várban megtalálható lesz a kézművesek és a gyógyítók udvara, illetve a csemeték udvara is játszóházzal és bábelőadással.

A nagy felvonulás 16 órakor indul a belvárosból a várbeli Szentháromság térre: nyolc magyar királyné mutatja be az udvartartását, s a várban történelmi szertartásjáték keretében megkoronázzák Gizella királynét. Ezután köszöntőt mond Porga Gyula (Fidesz–KDNP), Veszprém polgármestere, a Gizella-napi ünnepi beszédet pedig Nagy Anna kormányszóvivő tartja. A polgármester a hagyományoknak megfelelően átadja a Gizella-díjakat, majd Veszprém német testvérvárosának, Passaunak a fúvószenekara lép fel. Este Janicsák Veca, Vastag Csaba és Vastag Tamás szerepel a várszínpadon, az Óváros téren pedig a Bluesberry & Muck Ferenc koncertezik.

Vasárnap folklórműsor lesz az Óváros téri színpadon, a várban pedig a kisebbségi önkormányzatok szerveznek kulturális programokat, és megrendezik a Veszprém megyei néptánccsoportok találkozóját. A várbeli Gizella Királyné Múzeumban a boldoggá avatott II. János Pál pápáról, valamint a világhírű herendi porcelánról látható kiállítás.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.