A Coface elemzésében ugyanakkor felhívja a figyelmet a hátráltató tényezőkre, így az alapanyagárak nagyfokú ingadozására, a beszerzési ár alatti kiskereskedelmi értékesítés problémájára, valamint az import által támasztott egyenlőtlen versenyre.
Az élelmiszeriparban – a hitelbiztosító kockázati skálája szerint – a legtöbb cég az ötös kategóriába esik, ez még elfogadható kockázatot jelent, de a hosszabb távú életképesség erősen kérdéses. Arányaiban ugyanakkor az élelmiszer-ipari cégek nagyobb számban tartoznak az ennél jobb kockázati csoporthoz, aminek az az oka, hogy ebben az ágazatban elég jelentős a külföldi tulajdonosi kör, ami nagyobb tőkeerőt, illetve stabilabb hátteret is jelent, s ez megjelenik a minősítésekben is – véli a Coface.
E cégek eladósodottsági helyzete ugyan romlott, ám miután ennek oka elsősorban a fejlesztésekben keresendő, a cégek értéke, vagyona is sok esetben nőtt – fűzi hozzá az elemzés, és kiemeli, hogy ennek ellenére az elkövetkező időszak sorsdöntő lesz az élelmiszer-ipari cégek számára, kiderül ugyanis, merre fejlődnek tovább.
(MTI)
Megrázó képeken az alsónemesapáti buszbaleset helyszíne