Kedvezőek az élelmiszer-ipari kilátások

Bár a legtöbb magyarországi élelmiszer-ipari cég „a talpon maradás határán billeg”, hosszabb távon kedvezők az ágazat kilátásai, mivel állandó a termékei iránti kereslet, jelentős az exportpotenciál, és sok cég van tőkeerős külföldi tulajdonban – derül ki a Coface Hungary nemzetközi hitelbiztosító legfrissebb elemzéséből.

MNO
2011. 05. 04. 14:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Coface elemzésében ugyanakkor felhívja a figyelmet a hátráltató tényezőkre, így az alapanyagárak nagyfokú ingadozására, a beszerzési ár alatti kiskereskedelmi értékesítés problémájára, valamint az import által támasztott egyenlőtlen versenyre.

Az élelmiszeriparban – a hitelbiztosító kockázati skálája szerint – a legtöbb cég az ötös kategóriába esik, ez még elfogadható kockázatot jelent, de a hosszabb távú életképesség erősen kérdéses. Arányaiban ugyanakkor az élelmiszer-ipari cégek nagyobb számban tartoznak az ennél jobb kockázati csoporthoz, aminek az az oka, hogy ebben az ágazatban elég jelentős a külföldi tulajdonosi kör, ami nagyobb tőkeerőt, illetve stabilabb hátteret is jelent, s ez megjelenik a minősítésekben is – véli a Coface.

E cégek eladósodottsági helyzete ugyan romlott, ám miután ennek oka elsősorban a fejlesztésekben keresendő, a cégek értéke, vagyona is sok esetben nőtt – fűzi hozzá az elemzés, és kiemeli, hogy ennek ellenére az elkövetkező időszak sorsdöntő lesz az élelmiszer-ipari cégek számára, kiderül ugyanis, merre fejlődnek tovább.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.