Kérlelhetetlen kötélhúzás Hejőcsabáért

Tizenhét éve tartó tulajdonvita, vagyon- és részvényperek bonyolult szövevénye – így összegezhető a Holcim cégcsoport és a Magyar Cement (MC) Kft. között másfél évtizede húzódó bírósági állóháború, amelynek áldozatává a gyár vált: a termelés zöme ugyanis januárban leállt. Bár igen nagy vagyonérték a tét, a legtöbb vesztenivalója annak a százötven dolgozónak van, aki a szűkös megélhetését félti. Noha a Legfelsőbb Bíróság a vagyonperek egy részében meghozta fellebbezhetetlen döntését, a viszály távolról sincs lezárva – a részvényper folytatódik.

Magyar Nemzet
2011. 05. 09. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miskolc előszobájában egykor szürke port pöfékelő hejőcsabai cementgyárat a környezetszennyezés szimbólumaként emlegették. A harmincöt éve épült vállalat már a kezdetekkor törekedett az emisszió csökkentésére, csakhogy az akkori elektrosztatikus porleválasztási technológia nem mérsékelte kielégítően a kibocsátást. Később, már a Holcim-korszakban kapott új szűrőberendezéseket az üzem, azóta a lakossági panaszok megszűntek. Mára a város körbenőtte az egykor lakott területen kívül épült gyártelepet.

Az úgynevezett száraztechnológiás üzem műszaki értelemben még ma is korszerűnek minősül, szemben például a másik magyarországi Holcim gyárral, a nedves technológiájú, ezért drágábban termelő lábatlanival. A gyár az alapanyagot biztosító közeli mészkő- és márgabányával elválaszthatatlan egységet alkot úgy, hogy a bányákból lábakon álló futószalag szállítja a nyersanyagot. A mészkövet és a márgát – néhány adalékanyaggal – hatalmas malmokban őrlik meg és keverik össze, majd továbbítják az égetőkemencébe. Itt minden óriási; az épületek és a szörnyű lármával működő gigászi gépmonstrumok mellett az emberek hangyaként törpülnek el. A kemence nagyjából száz méter hosszú henger, amely a saját tengelye körül forog. A belül szigetelt, több méter átmérőjű acélcső végén óriási gázfúvókák ontják a meleget, így hevítve fel 1400 Celsius-fokos hőmérsékletre a zúzalékot.

A teljes cikket a Magyar Nemzet hétfői számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.