Kétmillió kilogramm cukor felszabadításával enyhíti hazánk a hiányt

Az elmúlt nyolc év pusztító vidékrombolása ellenére van erő a megújulásra; a következő tíz esztendő agrár- és vidékfejlesztési céljait foglalja össze a nemzeti vidékstratégia – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Püspökladányban.

MNO
2011. 05. 06. 16:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentum harmadik társadalmi vitáját megelőző sajtótájékoztatón a tárcavezető bejelentette: a gazdák júniustól igényelhetik az agrár Széchenyi-kártyát, amellyel három éven keresztül, 2 százalékos kedvezményes kamatozással vehetnek igénybe 500 ezer és 25 millió forint közötti összegű hitelt.

Fazekas Sándor Püspökladányban jelentette be, hogy a kialakult cukorhiány miatt kétmillió kilogramm cukrot felszabadítottak az állami tartalékból. Közölte azt is: rágcsálók jelenlétére utaló hírek miatt pénteken elrendelte az összes magyarországi Tesco áruház ellenőrzését. „2014-ig meg van kötve a kezünk az uniós cukorszabályozás miatt, de utána gondos tervezéssel, a magyar gazdák kőkemény érdekvédelmével változtathatunk a magyar cukortermelés jövőjén„ – idézi a minisztert a szaktárca közleménye.

Fazekas Sándor emlékeztetett arra, hogy a nyolcvanas években még 12 cukorgyár működött Magyarországon, de ma már csak egy van. „Az Európai Uniónak nincs még egy olyan országa, amelynek a cukoriparát ilyen mértékben leépítették, és ilyen kiszolgáltatottá tették, mint Magyarországét” – jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter. „Meg kell tudnunk, miért kellett bezárni a cukorgyárainkat, miért kellett visszaadni a nagy nehezen kiharcolt cukorkvótánk 75 százalékát” – tette hozzá.

Fazekas Sándor mind a sajtótájékoztatón, mind az azt követő fórumon élesen bírálta a feldolgozóüzemek privatizációját, amelynek a kabai cukorgyár is áldozatul esett.

Megérett az idő a történelmi fordulatra, a vidék megújításával az ország is megerősödik – hangoztatta a miniszter megjegyezve, hogy a tízéves nemzeti vidékstratégia új korszakot nyit a magyar történelemben. „A nemzet csak akkor érezheti magát biztonságban, ha erős vidékre támaszkodhat” – mondta Fazekas Sándor a püspökladányi művelődési központ zsúfolásig megtelt nagytermében. A stratégia főbb elemei között felsorolta a termőföld és a vízkészletek védelmét, a génbankok megerősítését, a környezeti elemek megóvását, az energiafüggőség csökkentését.

Nagy tapssal fogadta a hallgatóság a miniszter bejelentését, miszerint a földvásárlási tilalom 2014-ben történő lejárta után is úgy alakítják a szabályozó rendszert, hogy az a magyar érdekeknek megfelelő legyen, s megakadályozzák a zsebszerződések érvényesülését. A tárcavezető elmondta azt is, hogy demográfiai földprogramot indítanak, aminek keretében tartós, illetve örökös földbérleti jogot kapnak a gazdálkodni akaró, gyermeket vállaló fiatalok.

Bodó Sándor (Fidesz), a hajdú-bihari önkormányzat elnöke a feldolgozóipar hiányát nevezte a legnagyobb gondnak, és szabályozott felvásárlást sürgetett. Dombi Imréné (Fidesz), Püspökladány alpolgármestere bejelentette: a közmunkaprogramot kiterjesztik a mezőgazdaságra. Ez azt jelenti, hogy a közmunkások városi földeken gazdálkodhatnak, a megtermelt zöldséget, gyümölcsöt pedig a városi intézményhálózatban használják majd fel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.