Kevesebb a munkakereső Csongrád megyében

Csongrád megyében áprilisban mintegy 23 ezer regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, mely az elmúlt hónaphoz képest mintegy 1500-as csökkenést jelent; ez 12,3 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg – mondta el az MTI-nek Juhász Károly, a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Szegedi Kirendeltségének igazgatója annak kapcsán, hogy állás- és képzésbörzét rendeztek a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjában pénteken.

MNO
2011. 05. 13. 11:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Juhász Károly kifejtette: az elmúlt év azonos időszakához képest kismértékben ugyan, de kevesebben vannak a munkanélküliek. Az álláskeresők összetételét figyelve az idén először tapasztalták azt, hogy a nők aránya meghaladja az 50 százalékot, mely a szezonális munkák beindulásának tudható be, hiszen az építőipar és a mezőgazdaság is elsősorban férfi munkaerőt vesz fel. Az iskolai végzettséget figyelembe véve a regisztrált álláskeresők 32 százaléka csak általános iskolai végzettséggel rendelkezik.

Egy a közelmúltban zárult és most monitorozott program egyik fő eleme éppen a hátrányos helyzetű, illetve alacsony végzettségűek képzése volt, hiszen például nyolc általánossal a munkaerőpiacon nagyon nehéz elhelyezkedni. A regisztráltak 31 százaléka szakmunkás végzettséggel rendelkezik, de köztük is sokan vannak, akiknek elavult a tudása, melyre ez a program szintén segítséget ad. Húsz százalékuk szakközépiskolai vagy technikumi végzettségű, 9,2 százalék gimnáziumot végzett, 7,3 százalék a diplomás. Ez utóbbi adat magasabb, mint az országos, de miután egyetemi városról van szó, nem meglepő – tette hozzá a szakember. A pályakezdők aránya 9,9 százalék, de ennek növekedését várják a nyárra.

A tartósan munkakeresők aránya a megyében 25 százalék, mely az országos átlaghoz képest kedvezőbb. A regisztráltak több mint 53 százaléka hat hónapon belüli, azaz az állomány több mint fele fél évnél rövidebb ideje keres munkát. A hátrányos helyzetűeket támogató programba egyébként a megyében több mint 4200 főt vontak be. Ezek közül 1300-an fejeztek be sikeres átképzést, a tudásfrissítésben mintegy 1500-an vettek részt. A program befejezését követő monitorozás során kiderült, hogy a 180. napon a programba annak kezdetekor bevontak közül 670-en még dolgoztak, mely az összlétszám több mint 30 százaléka. Ez tovább nő majd, ahogy az újabb „turnusok” kifutnak – tette hozzá az igazgató. A program a 25 év alatti és 50 év feletti munkakeresőkre és az elavult tudással rendelkezőkre is koncentrál.

Több lehetőséget is kínálnak a munkaadóknak. A különböző bértámogatások például a munkatapasztalat megszerzésére adnak támogatást. Ennek során három hónapig százszázalékos bér- és járuléktámogatást adnak, és amennyiben annak letelte után megfelel a munkavállaló, további bértámogatást kaphat a foglalkoztatója. Van lehetőség arra is, hogy a bér és járulék 70 százalékát kapják meg a munkáltatók, ezért cserébe 8 hónapig alkalmazzák a dolgozót, de ezt négy hónapos továbbfoglalkoztatási kötelezettséghez kötik. Az ötven év felettiek alkalmazása esetén az első időszakban a bér és járulék 100 százalékát finanszírozzák, a második harmadban a bér és járulék 50 százalékát, a harmadikban pedig a járulék 100 százalékát – magyarázta Juhász Károly.

Áprilisban 4200 munkalehetőséget tudtak felajánlani a munkavállalóknak Csongrád megyében. Az adott hónapban bejelentett új lehetőségek száma 2600, ami az egy évvel ezelőtti hasonló időszak számait tekintve annak duplája. Ezeknek majdnem fele Szegeden, 17 százaléka Hódmezővásárhelyen van, köztük a legtöbb az építőipari, feldolgozóipari, eladói, lakatos vagy adminisztrátori munkalehetőség.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.