Kik kapnak milliós nyugdíjakat?

A spanyol sajtó még mindig a vasárnapi válságellenes tüntetéssel foglalkozik, amelynek több résztvevője két napig „sátortáborban” lakott Madrid főterén. A portugál Correio da Manhá a mentőöv brüsszeli jóváhagyása napján tette szóvá a túl magas nyugdíjban részesülők még mindig gyarapodó számát.

2011. 05. 17. 18:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abc.es – Spanyolország

A spanyol sajtóban beszámoltak a vasárnapi válságellenes tüntetések egyik utóvédjéről, amelynek tagjai sátrat vertek a Puerta del Solon, Madrid legfőbb idegenforgalmi központján. Az Igazi demokráciát most! nevű platform mintegy kétszáz tagját kedd hajnali fél hatkor „legszebb álmukból” ébresztették a hatóságok, akik rövid úton felszámolták a nem odaillő sátortábort és „kellékeit”.

Vasárnap a világhálón meghirdetett tiltakozáson ötven spanyol városban tüntettek tízezrek. Közülük néhányan úgy döntöttek, hogy maradnak, és a vasárnapi helyhatósági és részleges tartományi választások előtt kifejezik egyet nem értésüket a válság következményeivel és az eddig meghozott intézkedésekkel. A tiltakozók még négy spanyolországi nagyvárosban – Barcelonában, Sevillában, Valenciában és La Corunában – vertek sátrat a turisták által kedvelt tereken. A kedd hajnali „kilakoltatás” miatt a platform flashmobot hirdetett este nyolcra.

cmjornal.xl.pt – Portugália

A napilap a 78 milliárd eurós portugál mentőöv brüsszeli megszavazásának napján közölte az olvasókkal, hogy évi 350 millió euróba kerül bizonyos befolyásos személyek nyugdíja az adófizetőknek. Összesen 5059 személy kap ilyen juttatást az államtól, és mentőöv ide, mentőöv oda, számuk megállíthatatlanul emelkedik. Csak tavaly 4839 ilyen nyugdíjasról tudott a nyugdíjtakarék-pénztár (CGA), de 2005 óta folyamatosa nő a számuk (3076-an voltak ekkor).

A CGA júniusban újabb 220 olyan nyugdíjasnak folyósít majd havi négyezer euró fölötti járadékot, aki állami beosztásból vonul vissza. Közülük 59-en havi ötezernél is többet, csaknem húszan pedig havi több mint hatezer eurót tesznek zsebre.

Mint ismeretes, a március végén megbuktatott, másfél éven belül negyedik megszorítócsomagban (PEC IV.) a kormány azt javasolta, hogy csökkentsék a havi 1500 euró fölötti nyugdíjakat. A mentőöv brüsszeli elfogadása után is maradt az intézkedés, de csak 2012-ben lép életbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.