Kizöldül a Balaton partja

Napkollektoros és hőszivattyús energiaellátású négycsillagos hotel nyílt Vonyarcvashegyen, a műemléki védettségű Helikon Tavernához kapcsolódó beruházásként – tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács csütörtökön az MTI-t.

MNO
2011. 05. 05. 19:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugat-balatoni térség legújabb, négycsillagos szállodája a részben európai uniós forrásból megépült Zenit Hotel Balaton. A fejlesztés révén a Helikon Taverna fogadóval együtt egy étteremmel, muzeális értékű borospincével, konferencia- és wellnessközponttal rendelkező, egyedülálló balatoni panorámát kínáló szállodaegyüttes jött létre három ütemben.

A munkálatok első részeként 2007 szeptemberében felújították és korszerűsítették a műemléki védettségű éttermet és apartmanházat. A turisztikai fogadóképesség javítása és a férőhelybővítés eredményeképpen a Keszthelytől néhány kilométerre fekvő Helikon Taverna besorolása háromcsillagos lett, és bővült egy 130 fős konferenciateremmel is. A mintegy félmilliárd forint összköltségű, szintén európai uniós forrásból támogatott második ütem célja volt a panzió további bővítése és négycsillagos szállóvá fejlesztése.

Az új épületben összesen 35 szoba, köztük családi, összenyitható szobák, lakosztályok, valamint egy tágas wellnes-részleg kapott helyet medencével, gyermekmedencével, jacuzzival, szaunákkal, valamint kezelőhelyiségekkel. A szobákba fali hűtő-fűtő rendszereket építettek, így klímaberendezés nélkül is télen-nyáron megfelelő hőmérsékletet tudnak biztosítani. Az épületet a fogyatékkal élők számára akadálymentesen alakították ki.

A bővítéssel párhuzamos harmadik ütemben – amelyet a Környezet és Energia Operatív Program nyertes pályázata támogatott – napkollektoros és hőszivattyús rendszerek beépítésével biztosították a hotel energetikai rendszerének kialakítását, energiatakarékos üzemeltetését és zöld energiával történő ellátását.

A környezetbarát szálloda építése révén nemcsak a megújuló energiahordozó felhasználása növekszik a régióban, hanem csökken az üvegházhatású gázok kibocsátásának mennyisége is, évente 27 tonnával. Ezzel együtt gazdaságosabbá válik a használati meleg víz, a fűtés biztosítása, valamint az uszoda vizének fűtése, megfelelő hőtartása télen és a nyári időszakban egyaránt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.