Kövér a Kaukázusba látogat

Kövér László házelnök kedden hivatalos látogatásra utazik Örményországba, majd onnan csütörtökön Grúziába – közölte az Országgyűlés sajtószolgálata hétfőn az MTI-vel.

MNO
2011. 05. 16. 18:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint Kövér László Örményországban találkozik az ország köztársasági elnökével, Szerzs Szargszjánnal és az örmény nemzetgyűlés elnökével, Hovik Abrahamjánnal. Grúziában a házelnök az ország miniszterelnökével, Nikoloz Gilaurival és a grúz parlament elnökével, Davit Bakradéval folytat megbeszéléseket. Mindkét ország részese az EU keleti partnerségi programjának, május elején a kezdeményezésben érintett többi országgal (Ukrajnával, Moldovával, Azerbajdzsánnal és Fehéroroszországgal) együtt Brüsszelben részt vettek az Európai Parlamenttel közös parlamenti közgyűlés megalakításában, így intézményesültek a két fél kapcsolatai.

Április közepén Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Brüsszelben közölte: az Európai Tanács soros magyar elnöksége elkötelezett amellett, hogy a jelenleg Grúzia két területét, Dél-Oszétiát és Abháziát is érintő „orosz megszállás mielőbb véget érjen”. Németh Zsolt szükségesnek nevezte, hogy hajtsák végre a 2008. augusztusi orosz–grúz háborút lezáró, Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök segítségével megkötött tűzszüneti megállapodást, amelynek alapján lépésről lépésre a konfliktus előtti határok mögé vonnák vissza a katonai erőket, és ennek megfelelően helyreállítanák Grúzia területi integritását. Örményországban a munkanélküliség és a szegénység okoz gondot, az ország gazdasági helyzetét súlyosbítja a kereskedelmi blokád, amelyet Törökország és Azerbajdzsán a Hegyi-Karabah miatti konfliktus következtében léptetett életbe. A problémák ellenére az ország korábban két számjegyű gazdasági növekedést ért el, 2008-ban azonban visszaesés következett be.

A karabahi Néptanács 1988. július 12-én döntött úgy, hogy Hegyi-Karabah elszakad Azerbajdzsántól, és csatlakozik Örményországhoz. A határozat újabb feszültséget keltett abban a konfliktusban, amely 1988 elején robbant ki az Azerbajdzsánba ékelt örmény enklávé hovatartozása körül, s amely a mai napig nem jutott nyugvópontra. Miután a szovjet legfelső vezetés nem adta hozzájárulását a határok megváltoztatásához, 1988 szeptemberében (és később még több alkalommal) rendkívüli állapotot kellett kihirdetni Karabahban. 1990 januárjától mindennapossá váltak a fegyveres összetűzések, az addig is véres konfliktus nyílt polgárháborúvá, Örményország és Azerbajdzsán közti, hadüzenet nélküli háborúvá fajult.

1991. szeptember 2-án Sztyepanakertben kikiáltották a Hegyi Karabah Köztársaságot, ezt decemberben népszavazás erősítette meg. Az ezt követően megválasztott új parlament 1992. január 6-án formálisan is proklamálta a függetlenséget, amelyet azonban Örményország kivételével mindmáig egyetlen más állam sem ismert el.

Nem nyugszanak bele a vereségbe

Azerbajdzsán mindmáig nem tud belenyugodni a katonai vereségbe, területei elvesztésébe, Karabah elszakadásába. A békeszerződést nem sikerült tető alá hozni. A karabahi örmények nem hajlandók visszaadni az Azerbajdzsántól elhódított területeket, ezt csak akkor tennék, ha Baku garantálja számukra a teljes szuverenitást. Azerbajdzsán viszont nem hajlandó egyszerű autonómiánál többet adni Karabahnak, s máig nem tett le a terület katonai úton történő visszaszerzéséről.

Jerevánban idén március közepén kormányellenes tüntetés volt, a megmozduláson több mint tízezren vettek részt. A tiltakozók egyebek mellett előre hozott választásokat és a bebörtönzött ellenzékiek szabadon engedését követelték. Március 1-jén szintén több mint tízezren tiltakoztak a fővárosban. Aznap volt a harmadik évfordulója annak, hogy rohamrendőrök feloszlatták a 2008. február 19-i elnökválasztás eredménye miatt tüntető tömeget Jerevánban. Az összecsapásokban nyolc civil és két rendőr életét vesztette.

Ha nem lett volna a népírtás, ma 40 millióan lennének

Kupper András fideszes képviselő az oszmán kormány által az örmények ellen az első világháború idején elkövetett népirtásról emlékezett meg május elején a parlamentben. Ha nem lett volna a genocídium, ma 40 milliónyian lennének a jelenlegi 9-10 millióval szemben – mondta.

Németh Zsolt elmondta: az 1915-ös örmény népirtás több százezer örmény erőszakos kitelepítését és kiirtását jelentette. A török köztársaság kormánya visszautasítja, hogy genocídiumról lett volna szó, de több nyugati ország annak ismeri el a történteket. Magyarország uniós partnereivel együtt támogatja az örmény–török viszony normalizálását – hangsúlyozta Németh Zsolt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.