Közelebb kerülnének a lakossághoz

A magyar uniós elnökség egyik törekvése, hogy közel kerüljön a lakossághoz, és lehetőséget teremtsen az információcserére és a párbeszédre a területfejlesztés és a kohéziós politika területén is – jelentette ki Nyikos Györgyi, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára a civil szervezetek számára szervezett egyeztetésen hétfőn Budapesten.

MNO
2011. 05. 02. 19:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NFM kommunikációs főosztálya által kiadott közlemény szerint a helyettes államtitkár a fórumon a területfejlesztésért és kohéziós politikáért felelős miniszterek május 19-20-i informális ülésének napirendi pontjait, a vonatkozó uniós, elnökségi és kormányzati törekvéseket ismertette. A Külügyminisztérium együttműködésével szervezett fórum célja az volt, hogy a civil szervezetek részletesen tájékozódhassanak az aktuális uniós célkitűzésekről, s ezekhez javaslataikkal hozzájáruljanak.

A civil szervezetek képviselői első kézből kaptak tájékoztatást az EU kohéziós politikájáról szóló vitáról és a Területi Agenda 2020 nevű uniós iránymutatásról. A résztvevők megismerhették a magyar elnökség eddigi eredményeit ezeken a területeken, valamint az informális miniszteri ülések legfőbb céljait. „Rendhagyó megoldás a szakminiszteri találkozók két fő témájának összekötése, hiszen a területfejlesztés tagállami, míg a kohéziós politika uniós hatáskörben van” – jelezte Nyikos Györgyi, aki egyúttal hangsúlyozta, hogy a két terület egyre erősebben kapcsolódik egymáshoz.

A Területi Agenda 2020 (TA2020) kapcsán a helyettes államtitkár kiemelte, hogy az meghatározó szerepet játszik a területi kohézió megerősítésében, amely az Európai Unió harmadik önálló célkitűzése a gazdasági és társadalmi kohézió elérése mellett. A TA2020 olyan stratégiai dokumentum lesz, amely új iránymutatást nyújt a területi szempontú fejlesztéspolitikának, és megerősíti a területi dimenzió integrációját a regionális és más szakpolitikákba.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.