Kubai-holland hadihajó épült

Szombaton átadták Venezuelának az első holland-kubai gyártmányú hadihajót a megrendelt négy közül – írja a Globovisión. A portugál lapokban egymást követik a rossz hírek, most a brit pénzügyminiszter célzott a hozzájárulás esetleges megtagadására.

2011. 05. 08. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

globovision.com – Venezuela

Venezuela legnagyobb ellenzéki tévécsatornájának hírportálja jelentette be vasárnap, hogy Kubában elkészült az első holland-kubai gyártmányú hadihajó abból a négyből, amit az országnak szántak. A Damex-Santiago vegyesvállalat Santiago de Cubában működik, és 180 kubai munkást alkalmazott. A két hajócsavaros és többfunkciós hadihajó leszállítása után venezuelai munkások és szakemberek veszik át helyüket, hogy ők is elsajátítsák a hajóépítés fortélyait. Tavaly már leszállítottak két vontatóhajót Venezuelának, most készül újabb kettő, két másik járőrhajón kívül.

jornaldenegocios.pt, publico.clix.pt, expresso.clix.pt, dn.pt, jn.pt – Portugália

A portugál sajtó újabb rossz hírt közölt az országnak nyújtandó mentőöv kapcsán, ezúttal Nagy-Britanniából. George Osborne, a konzervatív brit pénzügyminiszter ugyanis jelezte a BBC-nek adott interjúban, nem valószínű, hogy akár a görögöknek, akár a portugáloknak hajlandók megajánlani a brit adófizetők pénzét. Írország esete azonban egészen más, jelentette ki a brit liberális kormánytag.

Az uniótól egy hónapja segítséget kérő Portugália elvileg három évre 78 milliárd eurót kap az EU-tól, az EKB-től és a Valutaalaptól, de ebből 52 milliárdot az IMF folyósít. Osborne továbbá hangsúlyozta, hogy ha mégis megteszi, akkor csakis „morogva”, mert szerinte a portugálok sosem teljesítették vállalt kötelezettségeiket. Osborne leszögezte, hogy bár a következő két hétben sok idejét fogja áldozni kollégáival a görög helyzet elemzésére, hogy megtudják, miképpen tudnának segíteni a görögökön, országa nem biztos, hogy hozzájárul egy második mentőövhöz.

A Diário de Notícias idézte Gylfie Zoegát, az izlandi jegybank egyik vezetőjét, aki arra ösztökélte Portugáliát, hogy indítsanak nyomozást, ki idézhette elő a nagy külső- és bankadósságot. A kérés nyitott kapukat dönget, mivel a legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokraták (PSD) tagságából többen elszámoltatnák a kormányt, különösen José Sócratest, a már csak ügyvezető szocialista kormányfőt. Zoega szerint ő pontosan tudja, hogy hazájában ki mozgathatta a szálakat, ezért a portugáloknak is követniük kell a példájukat. Meg kell tudni, hogy a kormányban vagy a bankok közül volt-e érdekelt, hogy belépjenek az euróövezetbe – szögezte le Zoega. Az izlandi bankár is részt vett és fel is szólalt az Estorilban zajló többnapos nemzetközi konferencián.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.