Lefejezés karddal: veszélyes uzsorásokat fogtak Ózdon + Videó

Újabb uzsorások kerültek rendőrkézre Ózdon, a keddi akcióban hat embert fogtak el, ezzel már húszra emelkedett azon gyanúsítottak száma, akiket uzsora- és ehhez kapcsolódóan más bűncselekmények elkövetése miatt vettek őrizetbe – tájékoztatta a rendőrség csütörtökön az MTI-t.

MNO
2011. 05. 05. 13:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a HírTV felvételét!


Dobi Tamás, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kifejtette: az Ózdi Rendőrkapitányság tavaly novembertől hat akcióban húsz olyan embert leplezett le és fogott el, akik rendszeres haszonszerzés céljából – több ember szorult helyzetét kihasználva – aránytalanul magas kamatokkal kölcsönszerződést kötöttek.

A legutóbbi rajtaütést kedden a reggeli órákban hajtották végre, és hat uzsorást – két nőt és négy férfit, mindannyian ózdiak – fogtak el. Tizenegyrendbeli zsarolás bűntett, valamint kilencrendbeli, bűnszövetségben elkövetett uzsora-bűncselekmény és egyrendbeli jogosulatlan pénzügyi tevékenység vétsége miatt indítottak eljárást ellenük. A házkutatáskor lefoglaltak több olyan füzetet, amelyben az adósok tartozásait vezették és ingatlanok adásvételi szerződéseit tartották; emellett találtak késeket, kardokat, továbbá egy riasztófegyvert.

A hat embert azzal gyanúsítják, hogy több mint tíz évig, kihasználva a rászorultak helyzetét, 50 és 100 százalék közötti kamatra adtak kölcsön különböző összegeket. Azokat a sértetteket, akik nem tudtak vagy nem akartak fizetni, erőszakos cselekményekkel – „karddal levágják a fejüket, megverik őket, rájuk gyújtják a házat, szétcsapják őket, el kell takarodniuk lakóhelyükről” – fenyegették meg, illetve a sértettek gyermekeit bántalmazták, hogy a kölcsönkért összegeket, illetve azok kamatait a sértettek továbbra is fizessék – részletezte Dobi Tamás.

A pénz kiadásáról és visszavételezéséről két gyanúsított pontos nyilvántartást vezetett, ők engedélyezték a pénzmozgásokat, illetve ők irányították a pénzügyi tevékenységet is. A pénzt a segélyek érkezésekor a többiek szedték be. A gyanúsítottak cselekményüket szervezetten, egymás tevékenységét kiegészítve követték el – mondta a szóvivő. Példaként említette: az egyik sértettet annyira kizsigerelték, hogy a gyermekei is intézetbe kerültek, 1999 és 2010 között mintegy tízmillió forintot vett el tőle az uzsorásbanda.

Dobi Tamás kitért arra is, hogy a gyanúsítottak ez év elején boltot nyitottak, ahol élelmiszert lehetett vásárolni. Napi vásárlási limitet határoztak meg, a számlát pedig minden hónap elején a családi pótlék és a segély kifizetésekor kellett rendezni. A boltban minden élelmiszert aránytalanul drágán adtak. Az üzlet működésével kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is vizsgálatot indított. A hat gyanúsított közül négy büntetett előéletű, korábban súlyos bűncselekmények miatt ítélte el őket a bíróság. Az Ózdi Rendőrkapitányság valamennyiüket őrizetbe vette, és indítványozta előzetes letartóztatásukat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.