Lehet építeni az üvegre

Az orosházi üvegipari vállalkozásoknál napjainkban is mintegy hétszázan találnak maguknak munkát, s a cégek a város helyiadóbevételeinek a nyolcadát adják - mondta Dancsó József (Fidesz) polgármester vasárnap Orosházán, az üveggyár építésének 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen és emléktábla-avatáson.

MNO
2011. 05. 01. 11:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette: az üvegipar Orosházán az évek során jelentős ágazattá nőtte ki magát, szinte nincs olyan család a városban, amelyik ne kötődne valamilyen formában az ágazathoz. A polgármester felidézte, hogy ötven évvel ezelőtt kezdődött meg az orosházi üveggyár építése, s azóta a város az ország üvegipari fellegvárává vált.

Az öblösüveggyár ötven évvel ezelőtti építése akkori áron 530 millió forintba került, s azért került Orosházára, mert a környéken földgázt találtak. A fejlesztés következő állomásaként pedig 1,1 milliárd forintért síküveggyár is épült 1974-ben a városban. Végül pedig 1988-ban az amerikai Guardian-Europa 30 millió dolláros befektetésével, zöldmezős beruházásként új floatüveggyár is létesült, akkor még a Magyar Üvegipari Művekkel közös beruházásban.

Az orosházi üveggyártás az évek alatt több egységre bomlott. A floatüveggyártás 1992-ben került teljesen amerikai tulajdonba. Az öblösüveggyártás pedig 1995-ben az amerikai Owens–Illinois konszern érdekeltségéhez csatlakozott. Még ugyanabban az évben a régi gyár síküvegfeldolgozó egységéből alakult meg a száz százalékban magyar tulajdonú OROSházaGLAS Kft.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára köszöntő beszédében a munka ünnepére is utalva a termelőmunka fontosságát méltatta. Termelő- és alkotómunka nélkül nem lehet falut, várost, országot működtetni, nélküle a társadalom és a családok sem tudnak megélni – hangoztatta az államtitkár.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.