Leszorítanák az értékesítésben az importtej arányát

Növelni kell a magyar tejágazat versenyképességét, amelynek alapvető feltétele az ágazati szereplők jelenleginél nagyobb összefogása és a hozzáadott érték növelése a termelési folyamat során – jelentette ki Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke kedden egy szakmai fórumon a Budapest Rendezvényhajó fedélzetén.

MNO
2011. 05. 31. 10:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tej Terméktanács által szervezett, a 36. Tej Világnap alkalmából szervezett fórumon a magyar tejágazat helyzetét értékelték a meghívott szakértők és szakemberek.

Istvánfalvi Miklós, a terméktanács elnöke arról beszélt, hogy a szakmai szervezet által elkészített tízéves stratégiai program fontos célja, hogy a hazai tejfogyasztás mértéke ismét elérje az 1987-es 200 literes szintet fejenként és évente. (Ez most 150 liter körül mozog.)

Emellett szeretnék, ha a belföldi értékesítés aránya 80 százalékban lenne magyar és csak 20 százalékban importtermék. Most van olyan termékcsoport, amelynél az utóbbi arány meghaladja a 40 százalékot is. Ennek érdekében a tejelő tehenek számát a 2003-as szintre szeretnék növelni, azaz 365 ezerre. (Most ez nem éri el 200 ezret.)

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.