Madrid is éberen figyel

A katalán La Vanguardia és a többi spanyolországi portál az Oszama bin Laden halála utáni belbiztonsági helyzetről írt. Katalóniában az autonóm belügyi tárca felelőse jelezte, hogy már figyelik, mi történik a katalóniai mecsetekben. A madridi központi kormány belügyminisztere, Alfredo Pérez Rubalcaba pedig közölte, azért nem emelik a készültségi fokozatot, mert október óta így is magas szinten tartják.

2011. 05. 02. 19:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felipe Puig, az autonóm katalán kormány belügyi felelőse már megerősítette a nyilvánosság előtt, hogy bin Laden halála óta a Mossos d’Esquadra, az autonóm rendőrség nagyon is figyelemmel kíséri az országrészben élő muzulmánok reakcióit. De hozzátette, azt már nem tudják ellenőrizni, hogy mit tesznek a mecseteken kívül. Ettől függetlenül kapcsolatban állnak azokkal a muszlimokkal, akik be akarnak illeszkedni a katalán társadalomba. Puig óvatosan fogalmazott, amikor arról érdeklődött a TV3 riportere, hogy az iszlamisták célpontjának érzi-e Katalóniát.

Puig szerint Katalóniát ugyanannyira fenyegeti az iszlám radikálisok merényleteinek veszélye, mint a többi nyugat-európai országot. Elismerte, hogy Katalónia is közel található a Közel-Kelet, Latin-Amerika és Észak-Afrika találkozási pontjához, és nagy az idegenforgalmi vonzereje. Rubalcaba viszont azzal indokolta a terrorkészültség kettes szintjének és azon belül a magas fokozat fenntartását, hogy már október óta amúgy is magasan van a titkosszolgálat jelentései miatt.

Elena Valenciano, a szocialista párt külügyi felelőse megjegyezte, hogy Barack Obama, a demokrata elnök akciója végre igazságot szolgáltatott a madridi merényletek áldozatainak. Nem sokat késett az ellenzéki Néppárt (PP) madridi tartományvezetőjének válasza: Esperanza Aguirre tudomása szerint bin Laden sose vállalta magára a madridi pályaudvari merényleteket. A tartományi vezető önbizalomtól duzzadó és azonnali megjegyzése arra utal, hogy a május 22-én tartandó helyhatósági és részleges tartományi választásokon ez az érzékeny téma lehet az egyik ütközőpont az itt is gyengén álló szocialistákkal szemben.

(elmundo.es, lavanguardia.es, elpais.es – Spanyolország)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.