Május 21-én szentelik fel az új püspököt

Május 21-én szentelik fel a görög katolikus egyház Miskolci Apostoli Exarchátusának új vezetőjét, püspök exarcháját Miskolcon – tájékoztatott Papp András görög katolikus egyetemi lelkész.

MNO
2011. 05. 03. 6:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

XVI. Benedek pápa március 5-én nevezte ki a miskolci exarchátus (részegyház, egyházi szervezet) püspöki vezetőjének Orosz Atanáz dámóci szerzetest, a budapesti Központi Papnevelő Intézet propedeutikus (előkészítő) évének elöljáróját, akinek a Márvány-tenger közelében lévő Panium (Panidosz) címzetes püspöki székét adományozta.

Papp András közölte: a szentszék az exarchátus területét a politikai közigazgatási határoknak megfelelően módosította, így az most megegyezik Borsod-Abaúj-Zemplén megyével és 59 parókia tartozik hozzá. Mint az egyetemi lelkész elmondta, Magyarországon mintegy 300 ezren vallják magukat görög katolikus vallásúnak, többségük Északkelet-Magyarországon él: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében.

Orosz Atanáz püspökké szentelése május 21-én Miskolcon, a Búza téri görög katolikus templomban lesz. A felszentelést Cyril Vasil érsek, a Keleti Kongregáció titkára, Jan Babják eperjesi érsek-metropolita és Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyés püspök végzi.

A görög katolikusoknak Magyarországon két területi szervezetük van: a Hajdúdorogi Egyházmegye és a Miskolci Apostoli Exarchátus. Korábban Kocsis Fülöp hajdúdorogi püspök volt egyúttal a miskolci apostoli kormányzó is.

Orosz Atanáz 1960-ban született Nyíregyházán. Filozófiai és teológiai tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végezte, 1985-ben szentelték pappá. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2010-ben a Központi Papnevelő Intézet propedeutikus (előkészítő) évének elöljárójává választotta. A bizánci teológia szakértője, számos cikket és könyvet írt, publikációi országosan és nemzetközileg is elismertek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.