Martonyi: A terrorizmus már nem képes elérni a céljait

A nemzetközi terrorizmus és az al-Kaida szervezet „lefelé szálló ágban van”, az elmúlt évek sikertelen, meghiúsított merényletkísérletei azt mutatják, hogy egyre hatékonyabbak a biztonsági intézkedések – mondta Martonyi János külügyminiszter kedden.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/781704" target="_blank"><strong>• A média meséje Bin Laden halála? – „Higgye el, aki akarja”</strong></a>

MNO
2011. 05. 04. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető az MTV Este című műsorának adott interjújában kifejtette: a terrorista sejtekhez korábban csatlakozó fiatalok is egyre inkább rájönnek, hogy a terrorizmus nem képes elérni a politikai céljait. Az Oszama bin Laden elleni akció eredeti célja a foglyul ejtés volt – jelentette ki a miniszter. Mint fogalmazott, valószínűleg az al-Kaida operatív irányítása már nem Oszama bin Laden kezében volt, de halálának szimbolikus üzenete van. Magyarország tagja a terrorizmus ellen harcoló szövetségi rendszernek, Afganisztánban 2014-ig maradnak a magyar katonák – emlékeztetett.

Hozzátette: fontos cél, hogy a fundamentalista terrorista erők ne vegyék át a hatalmat az országban, hogy Afganisztán ne lehessen ismét a bázisuk.

A magyar soros elnökségről szólva Martonyi János úgy vélekedett, az elmúlt négy hónapban több elismerést kaptak munkájukért, Catherine Ashton, az EU kül- és biztonsági főképviselője például a líbiai tripoli magyar nagykövetség tevékenységét dicsérte, amiért az unió valamennyi polgárának érdekeit képviselik, holott nem kockázatmentes a munkájuk. A magyar elnökség eredeti célja az erősebb Európa megteremtése volt, és ebbe az irányba mennek a dolgok – hangoztatta a miniszter.

Úgy látta, „akármi is történik”, nem hagyják magukat eltéríteni az elnökségből fakadó feladatoktól. Hangsúlyozta: minden vita ellenére elismerik, hogy Magyarország szakmailag helytáll. Az uniós romastratégiát illetően kiemelte: várhatóan azt a magyar elnökség ideje alatt elfogadják, de ez még csak egy keretstratégia lesz, amelyhez nemzeti programokat kell kidolgozni. Az elnökség az ügyet szociális-gazdasági kihívásként kezeli és a társadalmi befogadásra helyezi a hangsúlyt – mondta.

Folyamatban van a tényfeltárás Ukrajnában

Martonyi János az Ukrajnában történt esetekkel kapcsolatban megjegyezte: azokat megvizsgálják, alapos tényfeltárásra van szükség, ami „folyamatban van”, és az ukrán hatóságokkal felveszik a kapcsolatot, ha szükséges.

Hétfőn a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Viktor Janukovics ukrán elnöknek címzett levelében tiltakozott az ellen, hogy a múlt héten az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai magyar nemzetiségű kárpátaljai lakosokat állítottak elő hivatalos hatósági idézés nélkül a szolgálat Kárpátalja megyei főosztályára. A magyar szervezet szerint az érintett személyektől megtagadták az ügyvédi segítség igénybevételét, és kihallgatásuk során – velük és családtagjaikkal szemben retorziókat kilátásba helyezve – azt követelték, ismerjék be, hogy felvették a magyar állampolgárságot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.