Martonyi: Magyarország biztos partner a csatlakozásban

A Bulgária és Románia schengeni csatlakozásához kapcsolódó teendőkről, a nyugat-balkáni fejleményekről és az arab országokban végbemenő változásokról folytatott megbeszéléseket Martonyi János külügyminiszter bolgár kollégájával, Nikolaj Mladenovval Szófiában – közölte a Külügyminisztérium csütörtökön az MTI-vel.

MNO
2011. 05. 05. 14:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint Martonyi János útja abba a látogatássorozatba illeszkedik, amelynek keretében a magyar diplomácia az Európai Unió soros elnökeként is reagál a dél-mediterrán térség és a Közel-Kelet eseményeire. A magyar tárcavezető előadást tartott a Szófia-platform: közép- és kelet-európai tapasztalatok, észak-afrikai és közel-keleti változások című nemzetközi konferencián. Egyiptomban és Tunéziában tett közelmúltbeli látogatásainak tapasztalatait felhasználva arról beszélt, hogy a kelet-közép-európai rendszerváltások tanulságai hogyan hasznosíthatók az arab világban jelenleg tapasztalható változásoknál, az országok politikai átalakításánál – olvasható a tájékoztatásban.

Mint írták, Martonyi János szólt arról is, hogy az Európai Unió eddig milyen segítséget nyújtott, és a jövőben milyen támogatást tud adni az észak-afrikai államoknak. Bolgár partnerével, Nikolaj Mladenovval a magyar diplomácia vezetője áttekintette a Bulgária és Románia schengeni csatlakozásával összefüggő legutóbbi fejleményeket és teendőket. Ezzel összefüggésben Martonyi János biztosította partnerét Magyarország támogatásáról. Mindkét fél egyetértett Horvátország mielőbbi EU-tagságával, a csatlakozás stabilizáló szerepet játszhat a térség egészében és jelezné a bővítési folyamat nyitottságát is – olvasható a közleményben.

A találkozón áttekintették a Nyugat-Balkán legutóbbi fejleményeit, valamint véleményt cseréltek az arab országokban, különösen Líbiában és Szíriában végbemenő változásokról. A magyar külügyminisztert fogadta Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök is, a találkozón a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről, Bulgária schengeni csatlakozásáról, illetve az európai integráció egyéb kérdéseiről volt szó a külügyi kommüniké szerint.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.