Mediawave: az elmúlt öt év legjobb felhozatala következhet

Különleges koncertek mellett több mint hetven versenyfilm szerepel a szombathelyi Mediawave nemzetközi film- és zenei fesztiválon, amelyet június 2. és 11. között rendeznek meg.

MNO
2011. 05. 03. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A filmes programba 85 országból 1276 alkotást neveztek be, közülük 73-at választott ki a nemzetközi zsűri. Így 9 játék-, 17 kisjáték- és 9 úgynevezett kísérleti filmet, valamint 24 animációs és 14 dokumentumfilmet mutatnak be – mondta Vajda Violetta, a mozgóképes program szervezője a fesztivált beharangozó keddi tájékoztatón. A zenei programban 10 nap alatt 30 koncertet hallgathat meg a közönség. Egy különleges produkció is lesz: ismert magyar, francia, német és amerikai dzsesszzenészek készítenek reggae-lemezt, amelynek anyagát a fesztivál záró napján mutatják be.

Hartyándi Jenő, a Mediawave fesztiváligazgatója szerint az elmúlt öt év legerősebb anyagát sikerült összeállítaniuk, szavai szerint büszkék az idei fesztivál filmjeinek színvonalára. A fesztiváligazgató arról is szólt, hogy a tavalyi sikeren felbuzdulva ismét megrendezik a Mediawave filmfórumot; a háromnapos szakmai konferencián a film mint XXI. századi közösségi élmény megújulási lehetőségeit kutatják a résztvevők.

A fesztivál szervezőinek kiemelt célja, hogy a szombathelyieket is közelebb hozza a rendezvénysorozathoz. Éppen ezért a fesztivál kapcsolódik az idei könyvhét szombathelyi eseményeihez, kísérő programjai között található egy levéltári konferencia, amely a kémek és ügynökök tevékenységét veszi górcső alá az ókortól egészen a XIX. század végéig. A felújított Agóra Savaria Filmszínház mellett új fesztiválszínhelyként kapcsolódik be az eseményekbe a nemrég átadott Weöres Sándor Színház is, ahol először tekinthetnek meg az érdeklődők úgynevezett „kommentszínházat”, amely apropóját és szövegét a színház honlapjára érkezett blogbejegyzések adják.

A nyitónapon, június 2-án debütál a főtéren speciális gasztronómiai fesztiváltalálmányként a „Desca Hungarica”, hagyományos nevén zsíros kenyér, amely különféle módokon elkészítve várja a magukat ínyenceknek mondókat is. Szintén a főtér ad helyet a bor- és pálinkafesztiválnak, amelyhez kapcsolódva szabad színpadot állítanak a szervezők, ahol szárnyaikat bontogató helyi fiatalok, utcazenészek mutatkozhatnak be. A Szombathelyi Képtárban Sinai Varga Gizella Iránban élő magyar festőnő kiállítását láthatja a fesztivál közönsége, az első hétvége éjszakai programjainak pedig a Bartók Terem udvara ad otthont.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.