Még a lakatlan házból is embereket kellett menekíteniük

A környezeti kármentesítés mellett a társadalmi egység kialakulásának elősegítése is legalább ilyen fontos feladat az iszapkatasztrófa sújtotta területen – közölte az Ökopolisz Klaszter elnöke a vörösiszap okozta katasztrófa elhárításának tapasztalatairól szóló konferencián kedden Budapesten.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/784962" target="_blank"><strong>• „Több ezren halnak meg, ha éjjel érkezik az iszap”</strong></a>

MNO
2011. 05. 24. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ökopolisz Klaszter olyan szakmai együttműködést takar, amelynek keretében mintegy száz partnerszervezet innovatív termék- és technológiai fejlesztéssel tesz a környezetvédelemért. Ezek között gazdasági társaságok, felsőoktatási intézmények, önkormányzatok és egyéb nonprofit szervezetek szerepelnek. Farkas Ádám úgy látja: jól halad a katasztrófa felszámolása. Mint mondta, a katasztrófa elhárítása során számos problémával szembesültek a mentésben részt vevők. Példaként említette a különböző nyilvántartások hiányát, emiatt előfordult olyan eset, hogy egy hivatalosan lakatlan házból több embert ki kellett menteniük a tűzoltóknak.

Kiemelte: Devecserben mindent meg kell tenni a társadalmi egység kialakulása érdekében, mert csak így működhet újra jól a település. Az Ökopolisz Klaszter elnöke szerint ennek érdekében egyebek mellett meg kell erősíteni az önkormányzati intézményeket és csökkenteni kell a szegregációt. Fontosnak tartja azt is, hogy a terek és a parkok rehabilitációja mellett emléket állítsanak az iszapkatasztrófának, például egy tanösvény formájában. Farkas Ádám az eddig elvégzett vizsgálataik alapján szükségnek tartja a közigazgatási és a támogatási rendszer, illetve a közmunkaprogram megerősítését és a már meglévő mezőgazdasághoz felhasználóipar telepítését.

Szépvölgyi János, az MTA Kémiai Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézetének igazgatója a konferencián kiemelte, hogy egész Európában egyre nagyobb probléma a vörösiszap kezelése. Utalt arra, hogy Magyarországon három timföldgyár van, de jelenleg csak az ajkai működik, ott 300-400 ezer tonna vörösiszap keletkezik. Beszélt arról is, hogy a vörösiszap ipari felhasználására már most is vannak példák, de ennek elősegítéséhez még sok fejlesztésre és innovációra van szükség.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.