Megállítható a járvány? Gyorstesztet dolgoztak ki a kutatók

A münsteri egyetem tudósainak sikerült gyorstesztet kidolgozniuk az EHEC kórokozójának kimutatására – közölte az egyetem hétfőn este. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/787458" target="_blank">• Nyolc betegnél merült föl a hasmenésjárvány gyanúja</a></strong>

MNO
2011. 05. 30. 19:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mikrobiológiai eljárással már a kórokozók igen kis mennyisége alapján is lehetővé válik a baktériumtörzs különleges tulajdonságainak a vizsgálata, ami bármely molekuláris biológiai laboratóriumban elvégezhető. A kutatók a részletekről keddi sajtótájékoztatójukon számolnak be.

Németországban eddig 14-en haltak meg az EHEC-baktérium okozta hasmenéses betegségben, és mintegy 1200 megbetegedést, illetve gyanús esetet regisztráltak.

Az ARD televízió a napokban arról számolt be, hogy a münsteri kutatóknak sikerült azonosítaniuk a fertőzés kórokozóját. Eszerint a különleges bélbaktérium okozta fertőzést egy már korábbról ismert kórokozó váltja ki, az azonban a korábbiaktól eltérően most rendkívül agresszív és ellenálló a penicillinnel és a legtöbb antibiotikummal szemben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.