Megfertőzte a gyermekek 90 százalékát

Az argentin Clarín egyik szombati fő témája a viharos gyorsasággal terjedő egyik gyermekbetegség, a bárányhimlő, amely évek óta nem szerepel a minisztérium oltáslistáján. A brazil sajtóban is beszámoltak a legszegényebb latin-amerikai ország, Haiti új elnökének beiktatásáról.

2011. 05. 15. 16:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

clarin.com.ar – Argentína

Az argentin napilap külön cikkben foglalkozott a Buenos Aires provinciában fekvő kisvárosban, Lezamában is terjedő járvánnyal, amely már ágynak döntötte az iskoláskorú gyermekek nagy részét. A hatezer lakosú Lezama gyerekei között április közepén tört ki a járvány, és megfertőzte 90 százalékukat. Felnőttek is vannak a betegek között, eddig hárman kapták el, de valamennyien túl vannak a veszélyen, nyilatkozták a kórházban. A főleg – 4–10 éves korú – gyermekeket megfertőző bárányhimlő elleni oltás évek óta nem szerepel az illetékes minisztérium kötelező oltáslistáján, pedig a betegség felnőttkorban súlyos következményekkel járhat. A tárca – és a lakosok – nehézségeit fokozza, hogy a védőoltás ára elérheti akár a 300 pezót is.

Folha.uol.com.br, estadao.com.br, correiobraziliense.com.br – Brazília

A brazil sajtó azért is kíséri megkülönböztetett figyelemmel a Haiti szigetén zajló eseményeket, mert a 2004 második fele óta ott állomásozó ENSZ-csapatok missziója (MINUSTAH) brazil vezetés alatt próbálja fenntartani a békét. A március 20-án tartott választások második fordulójában a volt énekes és színész, az ötvenéves Michel Martelly győzött. Martelly első elnöki beszédében megígérte, hogy véget vet a szigeten zajló erőszaknak. Ezenkívül ugyancsak megígérte, hogy felgyorsítja a legszegényebb latin-amerikai ország újjáépítését. A sziget lakosainak több mint a fele napi két dollárnál kevesebb pénzből tengeti életét. Az eseményen részt vett az Egyesült Államok volt elnöke, Bill Clinton, valamint a MINUSTAH jelenlegi vezetője, a guatemalai Edmond Mulet is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.