Megizzadhatnak a jogászok

Hetedik alkalommal rendez perbeszédversenyt a Miskolci EU Vándorkupáért az Európa-jogi és nemzetközi magánjogi tanszék a borsodi megyeszékhelyen, a szóbeli döntőt csütörtökön és pénteken tartják a Miskolci Egyetem jogi karának mintatárgyalójában.

MNO
2011. 05. 04. 13:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A versenyt Magyarországnak az Európai Unióhoz való csatlakozásának évében, 2004-ben alapította a miskolci Állam- és Jogtudományi Kar Európa-jogi és nemzetközi magánjogi tanszéke. A cél, hogy a joghallgatók és a már végzett jogászok számára is közelebb hozza az uniós jogot, illetve annak gyakorlati alkalmazását. A verseny specialitása, hogy egy hipotetikus jogeset alapján kell a csapatoknak „mindkét oldalról” megvédeniük az álláspontjukat. Az idei verseny alkalmával a törvényszék ítélete ellen kell fellebbezniük a bírósághoz, továbbá a másik oldalról válaszbeadványt kell megfogalmazniuk – tájékoztattak a szervezők.

A közlés szerint további specialitása a versenynek – a többi perbeszédversenytől eltérően –, hogy kétfordulós, a csapatoknak először írásban kell kifejteniük a jogi álláspontjukat, majd azt a szóbeli meghallgatáson kell megvédeniük. Az idei fiktív jogeset tárgya a géntechnológiával kezelt komló ügye. Az idei jogeset – csakúgy mint a verseny korábbi alkalmain – gyakorlati jellegű, olyannyira, hogy magához az Európai Unió luxemburgi bíróságához érkezett keresetek alapjául szolgáló, folyamatban lévő ügyekkel kapcsolatban is tesznek fel kérdéseket a jogeset írói.

A Vándorkupa a versenyen nyerhető el, amelyet a szekció legeredményesebb csapata kaphat meg, és a következő megmérettetésig birtokolja. Az idén összesen 14 – három-három fős – csoport verseng a Miskolci EU Vándorkupáért: a joghallgatók szekciójába idén tíz csapat nevezett, míg a fiatal, már végzett, de még szakvizsgával nem rendelkező jogászok szekciójában 4 csoport versenyzik majd. A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán nagy hagyományokra tekintenek vissza a perbeszédversenyek, rendeztek már ilyet a jog különféle szakterületein, egyebek mellett agrár-, munka- és Európa-jogból angol és magyar nyelven is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.