időjárás 18°C Malvin 2022. október 1.
logo

Megmozdult a piac, jelentősen csökkent a munkanélküliség

MNO
2011.05.12. 06:35

Megmozdította a Győr-Moson-Sopron megyei munkaerőpiacot az Audi győri gyárbővítése; a beruházás eddig ezerrel csökkentette a munkát keresők számát.

A számokban egy hónapja mutatható ki a változás – mondta Rimányiné Somogyi Szilvia, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója. Rámutatott: az egy évvel ezelőttihez képest kétezerrel csökkent a megyében az álláskeresők száma, ennek mintegy fele az Audi-beruházás, illetve a beszállítók fejlesztései kapcsán talált munkát.

A megyében a munkát keresők száma jelenleg mintegy 12 500; ez azt jelenti, hogy a munkaképes korú lakosság körében a tavalyi 7,2-ről 6,1 százalékra esett az álláskeresők aránya. (Az országos munkanélküliségi ráta a KSH adatai szerint az idén az első negyedévben 11,6 százalék volt.)

Kérdésre válaszolva az igazgató elmondta: átmenetileg elképzelhetőnek tartják, hogy a megyén kívülről hozzanak munkavállalókat a megnövekedett kereslet kielégítésére. Hogy ez mekkora időszak lesz, az „teljes egészében az Audi-beruházás üteméhez igazodik”. Felmerült, hogy Pécs és Salgótarján környékéről toborozzanak munkaerőt, pillanatnyilag azonban még helyi munkavállalókkal ki tudják elégíteni a keresletet – jegyezte meg. A győri ipari parkban sok olyan cég van, amely most profilt bővít, hogy beszállítója lehessen az Audinak – tette hozzá.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.