Mégsem adják el a szerb távközlési céget

A szerb kormány csütörtökön úgy döntött, hogy nem adja el a Telekom Srbija állami többségű távközlési céget, annak ellenére sem, hogy az egyetlen vevő, az osztrák Telekom Austria feljavította ajánlatát szerdán.

MNO
2011. 05. 05. 18:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák cég, kihasználva a meghosszabbított ajánlattétel lehetőségét, 1,1 milliárd euróra emelte a Telekom Srbija 51 százalékára tett vételi ajánlatát, a korábbi 950 millió euróról. Az új ajánlat szerint 800 millió eurót fizettek volna az ügylet létrejöttekor, a fennmaradó 300 milliót a vásárlást követően kilenc évig, éves részletekben törlesztették volna.

A belgrádi kormány legalább 1,4 milliárd euró készpénzt várt a társaság 51 százalékáért, amelytől a szerdai ajánlat is elmaradt. A Telekom Austria áprilisban 15 munkanap haladékot kapott a szerb kormánytól ahhoz, hogy javítson ajánlatán, így szerdáig meghosszabbították az eredeti ajánlat módosításának végső határidejét.

A pénzügyminisztérium azt közölte, hogy a csütörtöki kormánydöntéssel lekerült a napirendről a távközlési cég eladása. Még korában azt mondta a szerb államadósság-kezelő központ vezetője, hogy ha mégsem ütnék nyélbe az ügyletet, Szerbia 500 millió eurónyi eurókötvényt bocsát ki idei államháztartási hiányának a finanszírozására.

A Telekom Srbija 80 százaléka a szerb államé, a maradék 20 százalék a görög OTE holding tulajdona. A vállalat 2009-ben 13,3 milliárd dinár (129,1 millió euró) nettó nyereséget ért el. A Telekom Srbija a tulajdonosa az mt:s mobilszolgáltatónak, amely 5,9 millió előfizetővel piacvezető Szerbiában. A cégnek emellett több mint egymillió mobiltelefon-előfizetője van a szomszédos Boszniában és Montenegróban. Az ügylet létrejöttével a Telekom Austria a Balkán vezető távközlési szolgáltatójává vált volna.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.