Megtette hatását a fagy

A bejelentések alapján 600 millió forintot meghaladó fagykár érte a gyümölcsösöket Zala megyében – írta keddi számában a Zalai Hírlap.

MNO
2011. 05. 31. 6:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május elején a –2, –8 Celsius-fokos hideg miatt a gyümölcsösöket érte a legnagyobb fagykár. Az almástermésű, a cseresznye- és a dióültetvények több mint 400 hektárnyi területen károsodtak. A kár mértéke a bejelentett ültetvényeken 20–100 százalék közötti – mondta a lapnak Fentős János, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője. A fagykárok a mélyebb fekvésű területeken, Zalakaros és Nagykanizsa körzetében voltak a legjelentősebbek.

Legnagyobb mértékben a korai fajták, a faiskolák és a gyümölcsoltványok károsodtak. A termelők közül azok részesülhetnek kárenyhítésben, akik tagjai a Nemzeti Kárenyhítési Alapnak – olvasható a lapban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.