Megvannak a Polar zenei díj idei nyertesei

A Kronos Quartet amerikai vonósnégyes és Patti Smith amerikai énekes-dalszerző kapja az idén a Polar zenei díjat – jelentették be kedden Stockholmban.

MNO
2011. 05. 03. 17:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egymillió koronával (csaknem 30 millió forintnak megfelelő összeggel) járó elismerést a svéd fővárosban vehetik majd át a díjazottak augusztus 30-án XVI. Károly Gusztáv svéd királytól. A Polar zenei díj Svédország legrangosabb zenei elismerése, amelyet Stig Anderson, az ABBA menedzsere alapított 1989-ben, és amellyel évente általában egy klasszikus és egy popzenei előadót jutalmaznak.

A díjakat odaítélő bizottság méltatása szerint a művészet különböző területeire kiterjedő munkásságával Patti Smith megmutatta, hogy „mennyi rock and roll van a költészetben és mennyi költészet a rockzenében”. A chicagói születésű, 64 éves énekes-dalszerző, aki költőként és vizuális művészként is ismert, a bizottság szerint egy egész generáció gondolkodását és álmait változtatta meg.

A San Franciscó-i székhelyű Kronos Quartet a vonósnégyes „műfajának” forradalmasításáért kapja a rangos elismerést. Fennállásának csaknem négy évtizede alatt a zenekar megmutatta, hogy ugyanaz a vonósnégyes formáció, amelyre Mozart és Beethoven írt darabokat, felhasználható a nemzetközi politika kommentálására, az avantgárd rock interpretálására és a világ legkülönbözőbb részeiről származó zenék egybeszövésére is.

Az elismerést tavaly Ennio Morricone olasz zeneszerző és az izlandi énekesnő, Björk kapta. A korábbi díjazottak között volt Ligeti György magyar zeneszerző is, aki 2004-ben az amerikai blueslegendával, B. B. Kinggel együtt kapta meg a Polar zenei díjat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.