Megzsarolták Zapaterót

A spanyolországi, illetve baszk lapok és portálok szalagcímekben adták hírül a váratlan döntést: az alkotmánybíróság engedélyezte, hogy május 22-én indulhasson a helyhatósági választásokon a Bildu, amely sokak szerint közel áll az ETA-hoz. A júniusi előre hozott portugál választások előtt egy hónappal megint eltérnek három közvélemény-kutató méréseinek népszerűségi mutatói, közben a pénteki általános sztrájk ügyében is számháború tört ki a kormány és a szakszervezetek között.

2011. 05. 06. 16:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Deia.com, Gara.net, Diariovasco.com, Elmundo.es, Elpais.es, Lavanguardia.es, Avui.cat – Spanyolország

Spanyolországban hirtelen izgalmas lett a május 22-én tartandó helyhatósági és részleges tartományi választások kampánya. A rendkívül megosztott alkotmánybíróság ugyanis péntekre virradó éjjel heves vitákkal tarkított tanácskozásán végül 6:5 arányban megszavazta, hogy feloldják a Bildu (Összegyűlni) nevű hazafias baszk baloldali választási koalíció ügyészségi, nemzeti törvényszéki és legfelsőbb bírósági tiltását. A három igazságszolgáltatási szerv azért nem akarta engedni a Bildunak, hogy indulhasson a választásokon, mert az összegyűjtött bizonyítékok alapján megalapozottnak találták azon gyanújukat, hogy a most éppen tartós fegyverszünetben álló baszk terrorszervezet, az ETA állhat mögöttük.

Valamennyi lap emlékeztetett egy múlt heti politikusi kijelentésre. Ínigo Urkullu, a mérsékelt baszk nacionalista párt (PNV) vezetője ugyanis megüzente Zapaterónak, hogy ha a Sortu után ténylegesen betiltják a Bildut is, akkor ne számítson pártja hat madridi szavazatára. Urkullu az alkotmánybíróság döntése után kijelentette, hogy ha a Bildu ezután nem határolja el magát az ETA esetleges merényletétől, akkor becsapott mindenkit, és a lakosság meg fogja büntetni érte. A választások egyik legnagyobb esélyese, a spanyol Néppárt (PP) egyik meghatározó személyisége délelőtt megismételte korábbi kijelentését. Esperanza Aguirre, a madridi autonóm tartomány vezetője azt követelte, hogy inkább általános választásoknak, vagyis bizalmatlansági indítványnak tekintsék a május végi megméretést.

Jornaldenegocios.pt, Jn.pt, Dn.pt, Cmjornal.xl.pt, Expresso.clix.pt, Diario.iol.pt – Portugália

A portugál sajtóban három reprezentatív felmérést tettek közzé a június 5-én tartandó előre hozott általános választások előtt egy hónappal. Egy közvélemény-kutató az ügyvezető szocialista (PS) kormányt, kettő pedig a legnagyobb ellenzéki pártot, a jobbközép szociáldemokratákat (PSD) látja az élen. A Correio da Manhának az Aximage intézet készítette el a mutatókat, amelyik szerint a PSD és vezetője, Pedro Passos Coelho áll az élen, ha csak minimális előnnyel is a PS és José Sócrates kormányfő előtt (31,5–28,3, illetve 37,8–36,9 százalékkal). A katolikus egyetem a Jornal de Notícias és a Diário de Notícias felkérésére végezte el felmérését, és más eredményeket kapott: a PS 36 ponttal vezetett a 34 pontos PSD előtt, a kereszténydemokraták (CDS/PP) megint kezdtek felzárkózni (10 százalék), de a két jobboldali párt továbbra sem tudna abszolút többségű koalíciót alkotni. Az Expresso című hetilap, a Radio Renascenca és a kereskedelmi TVI megrendelésére az Eurosondagem is közölte saját változatát. Eszerint a PSD megőrizte vezető helyét, és csak minimális mértékben tudta növelni előnyét az előzőhöz képest (35,8–32,5).

Péntekre több szakszervezet is jelezte, hogy a bírák, az orvosok, a tanárok, a társadalombiztosítás ágazatának mintegy negyedmillió közalkalmazottja csatlakozik a 24 órás általános sztrájkhoz. A már csak ügyvezető Sócrates-kormány legutóbb 1,4 százalékos követelést közölt a Diário de Notícias szerint, miközben a grémiumok 60 százalékos követelésről nyilatkoznak. A tiltakozók a 78 milliárd eurós portugál mentőöv szerdán bejelentett kemény megszorító intézkedései és a szocialista kormány ellen tiltakoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.