Mérgezést kaphatunk, ha beleszagolunk a csokorba?

Egy szippantással az ajándékba kapott rózsákból növényvédő szerek is bejuthatnak tüdőnkbe: a német Öko-Test magazin vizsgálata 22 rózsacsokorból 56 különböző növényvédő szert mutatott ki. Ezek közül tizenegy használata uniószerte tilos.

MNO
2011. 05. 04. 12:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csokronként akár húsz különböző növényvédő szert is találtak. Bár ezek elsősorban a virágtermesztésben és a virágüzletekben dolgozók egészségére jelenthetnek veszélyt, a nappaliban is kipárologhatnak – írja a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de).

A permetszerek alkalmazása az Öko-Test szerint legális, mivel a vágott virágoknál nincs meghatározott határérték a növényvédő szerekre. A virágokat azonban terheltségük révén semmiképp nem ajánlott komposztálni, azok az egyéb hulladékok közé tartoznak. A „Flower Label Program” és a „Fairtrade” emblémával ellátott virágok az átlagnál jóval vegyszermentesebbnek bizonyultak. A Német Virágkertészek Szakszervezete európai termékek vásárlását javasolja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.