Mindennap három magyar orvos lépi át az országhatárt + Képriport

Év végéig tömegesen helyezik „letétbe” felmondásukat a rezidensek – jelentette be a pályakezdő orvosok érdekeit képviselő szövetség elnöke kedden Budapesten.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/784669" target="_blank"><strong>• Csak külföldön találkozhatunk magyar orvosokkal?</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/783163" target="_blank"><strong>• Az ágazat a gazdasági növekedéshez is lényegesen hozzájárul</strong></a>

MNO
2011. 05. 24. 15:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) arra kéri tagjait, hogy ne vállaljanak önkéntes túlmunkát, illetve fontolják meg a rezidensszövetség azon akciójában való részvételt, amelynek keretében a csatlakozók az év végéig letétbe helyezik felmondásukat, ha a kormányzat nem rendezi a helyzetüket. Az orvosok szövetsége az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, egyetértenek a rezidensek képviselőivel abban, hogy további akár négyezer szakember elvándorlása az egészségügy jóvátehetetlen összeomlását okozná. Ezért felszólították a döntéshozókat, hogy teljesítsék a rezidensszövetség követeléseit, haladéktalanul kezdjék meg az ágazat bérfelzárkóztatását, tegyenek meg mindent az egészségügyi szakemberek további tömeges elvándorlásának a megakadályozása érdekében – tették hozzá.


Papp Magor közlése szerint amennyiben az év végéig nem tud megegyezni a kormányzat és a szövetség, ezek a felmondólevelek január elsejével aktiválódnak. Elvárásuk, hogy az orvosok átlagos alapbére érje el a nemzetgazdasági átlagfizetés háromszorosát – mondta a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón.

Emellett elvárják a jogszabályok betartását, különös tekintettel a túlórák és többletmunka elszámolásának kérdésében. Továbbá azt szeretnék, hogy a szakmai szabályok szerint gyakorolhassák hivatásukat, különös tekintettel az adminisztratív terhek és a szakmai képzés minőségének tekintetében – mondta Papp Magor.

„Mindennap három magyar orvos adja fel a küzdelmet és lépi át az országhatárt” – fogalmazott a szövetség elnöke, hozzátéve: 2013 végére már mintegy négyezer orvos fog hiányozni a magyar egészségügyből. „Beavatkozás nélkül össze fog omlani a magyar egészségügy” – vélekedett, arra utalva, hogy több ezer orvos és szakdolgozó már „útra készen áll”. Az ő hiányuk pedig – várhatóan a két hónapos felmondási határidő letelte után – már márciustól érezhető lesz az egészségügyben.

Gyűlnek a felmondólevek

Ismét hangsúlyozta, hogy a nyugati bérek ötödével is Magyarországon lehet tartani az orvosokat. A szövetség a kezdő orvosok számára kétszázezer, a szakorvosoknak pedig háromszázezer forintos kezdő fizetést tartana elfogadhatónak. Emellett viszont a „tapasztalt kollégák” bérfelzárkóztatását is elvárják – tette hozzá.

Papp Magor arra is kitért, már más szervezet is – például a Magyar Orvosok Szövetsége – jelezte, támogatják kezdeményezésüket. Mint mondta, a szolidaritást vállaló kollégáktól azt kérik: nyilatkozatban jelezzék, hogy januártól önként nem vállalnak semmilyen többletmunkát. Elmondta, hogy a rezidensek felmondólevelét egy veszprémi ügyvédi irodában gyűjtik. Szavai szerint a múlt héten azt a „világos jelzést kapták, hogy nem fontosak”, Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelükre ugyanis csupán egy titkárságvezető reagált érdemi válasz nélkül. A rezidensek most azt kérdezik a döntéshozóktól, különösen a miniszterelnöktől, hogy miről mondjanak még le a fiatal orvosok: az önálló, anyagilag független életről, a családalapításról, morális alapelveikről vagy Magyarországról – fogalmazott Papp Magor.

Orbán ismeri és követi a problémát

Az esemény helyszínén váratlanul megjelenő Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a sajtónak azt mondta: most egy elég egyértelmű üzenetet kapott, „hogy ha nekem nem adsz több pénzt, felülök a repülőre”. Hozzátette: azt is látni kell, hogy a külföldre távozók itthon maradó kollégái pórul fognak járni, mert az eddiginél is többet kell majd ügyelniük, tehát „ez a rendszer fenntarthatósága szempontjából nem egy jó üzenet”. Az államtitkár hangsúlyozta: több évtized mulasztását kell most helyrehozniuk, amely nem könnyű, hiszen egy „gazdasági világégés” után vagyunk. Mint mondta, gazdasági lehetőségeik mentén meg fogják keresni a lehetőségét, hogyan tudnák rendezni a helyzetet, dolgoznak az alternatív forrásteremtési lehetőségeken. Utóbbi kapcsán konkrétumokra nem kívánt kitérni.

Az államtitkár Papp Magort cáfolva azt mondta, a miniszterelnök ismeri és követi a rezidensek problémáját. Közlése szerint Orbán Viktor legutóbb épp hétfőn érdeklődött ez ügyben az államtitkárságon. Szócska Miklós úgy fogalmazott, „érdekes érzés”, hogy épp ő volt az, aki éveken át azért küzdött, hogy a minisztérium kiadja az orvosok migrációjára vonatkozó – eleinte eltitkolt – adatokat. Most pedig neki kell megélnie, hogy ez az egészségügy sorsfordító kérdése. Viszont azt meg kell oldani, mert e nélkül az egészségügy nem fenntartható – fűzte hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.