Nagyon makacs a műszaki hiba

Az Endeavour amerikai űrsikló május 13-a előtt nem indulhat el egy makacsnak tűnő műszaki hiba miatt – jelentette be szerdán a NASA.

MNO
2011. 05. 05. 10:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai űrkutatás hivatal legutóbb május 8-át jelölte meg az indítás időpontjául, most ezt tolták ki további öt nappal. Az Endeavour startját eredetileg április 29-re tűzték ki, de három órával a tervezett kilövés előtt az 1. számú segédhajtómű fűtőberendezésén elektronikai meghibásodást észleltek, ezért május másodikára halasztották az indítást, amelyről újfent letettek.

Az április 29-i indítást megtekintette volna Barack Obama amerikai elnök és családja, valamint a legénység parancsnokának, Mark Kellynek a felesége, a lábadozó Gabrielle Giffords demokrata képviselőnő is, akit januárban fejbe lőtt egy merénylő. Az eseményre összesen 750 ezer embert vártak. Az Endeavournek ez lesz a 25-ik, egyben az utolsó útja. A NASA várhatóan júniusban még elindítja az Atlantist, és ennek visszatérte után befejeződik az 1981 áprilisában kezdődött amerikai űrrepülőgép-program.

Az Endeavour egy olyan berendezést szállít majd a Nemzetközi Űrállomásra, amely a kozmikus sugárzás elemi részecskéit méri. A héttonnás berendezés elkészítése 14 évet vett igénybe, és 1,5 milliárd dollárba került. A 14 naposra tervezett út során az űrsikló legénységének négy űrsétát kell majd végrehajtania.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.