Nagyon sokan laknak Pekingben

Peking állandó lakossága megközelíti a húszmilliót; az elmúlt tíz évben több mint hatmillióval gyarapodott a kínai főváros lélekszáma, s immár minden harmadik pekingi vidékről érkezett – derült ki a legutóbbi népszámlálás csütörtökön közzétett adataiból. 2010. november elsején Pekingnek 19,6 millió állandó lakosa volt, 45 százalékkal több, mint tíz évvel korábban.

MNO
2011. 05. 05. 18:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyors növekedés meghatározó oka a letelepedett vidéki vándormunkások számának nagyarányú növekedése – áll a fővárosi statisztikai hivatal közleményében. Peking 2020-ig 18 millió fő alatt szerette volna tartani lakosságát. Az ország más területeiről érkezettek száma megduplázódott, évente több mint 10 százalékkal nőtt, s mára meghaladja a hétmilliót. A főváros népességén belül az arányuk 36 százalék, míg 2000-ben még 20 százalék alatt volt. Peking népessége évente 3,8 százalékkal bővült, míg az országos átlag 0,57 százalék volt. Peking állandó lakosságának 86 százaléka lakik a városban, és a fennmaradó 14 százalék, mintegy 2,75 millió ember él a közigazgatásilag Pekinghez tartozó, de inkább vidéki területeken. A főváros lakosságának 8,7 százaléka 65 év feletti; a vidékről betelepültek életkora jellemzően 15 és 60 év között van. A fővárosban több mint 91 ezer külföldi él.

A mai helyzetben, amikor a terveknél tíz évvel korábban lett lényegében húszmilliós a kínai főváros, komoly teher hárul a környezetre, amit a pekingi utakon futó ötmillió autó is jelez – állapította meg Ku jan-csou (Gu Yanzhou), a fővárosi statisztikai hivatal igazgatóhelyettese, s hozzátette, hogy a főváros kórházai is nehezen bírják a megnövekedett nyomást. Pekingnek lassuló gazdasági növekedés mellett egyrészt biztosítania kell a minőségi életkörülményeket, másrészt ellenőrzés alatt kell tartania a népesség alakulásának folyamatát – vélte Ku, akit a Hszinhua hírügynökség idézett. A legutóbbi népszámlálás adatai szerint Kína lakossága megközelíti az 1,34 milliárdot, ami azt jelenti, hogy az ország népessége az elmúlt évtizedben csaknem 74 millió fővel bővült.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.