Nagyszerű minőségű a víz

A strandok több mint 98 százalékánál kitűnő az Adriai-tenger vízminősége – közölte honlapján a horvát környezetvédelmi minisztérium.

MNO
2011. 05. 31. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca az idei első – május 16. és 20. között elvégzett – mérési eredményeit összesítve közölte, hogy a partokon található 523 kijelölt strand közül 515 kiváló minősítést ért el. Ezenkívül öt jó és három megfelelő besorolású fürdőhelyet találtak, olyan strand nem volt, ahol ne lett volna elfogadható a vízminőség.

Idén szeptember végéig 15 naponként összesen 914 mérési ponton vesznek mintát a hét tengerparti megye strandjain. A minősítéseket a tárca a Földközi-tenger térségében egységes európai előírások szerint végzi el, eljuttatja az Európai Környezetvédelmi Ügynökségnek, és folyamatosan közzéteszi a honlapján is (www.mzopu.hr).

A világ számos pontján a fürdőhelyek minőségét értékelő dán nonprofit alapítvány, a Foundation of Environmental Education által kiosztott kék zászló minősítést az idén összesen 136 hely érdemelte ki Horvátországban. A www.blueflag.org weblapon megtalálható, a tisztaságot és a szolgáltatások körét is értékelő lista szerint 116 horvát strandon és húsz kikötőben helyezhetik ki az idén a kék lobogót.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.