NATO: szükség van a lakóházak elleni csapásokra

A NATO szóvivője szerint az Afganisztánban végrehajtott, lakóházak elleni csapásokra szükség van, s ilyen támadásokat a jövőben is végrehajtanak majd, egyeztetve – ahogy eddig is tették – az afgán biztonsági erőkkel. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/787650" target="_blank">• Karzai a NATO-t fenyegeti + Képek</a></strong>

MNO
2011. 05. 31. 15:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezekre a csapásokra „szükség van”, és a továbbiakban is szükség lesz – jelentette ki Oana Lungescu az észak-atlanti szövetség brüsszeli székhelyén tartott sajtóértekezleten, hozzátéve, hogy az ilyen akciókat „az afgán biztonsági erőkkel egyeztetve és együttműködve kell lebonyolítani”, ahogyan azt eddig is tették.
A szóvivő sajnálatát fejezte ki a polgári áldozatok miatt. Hangsúlyozta, hogy a NATO és az afgán hatóságok kivizsgálják a déli Hilmend tartományban szombaton két lakóház ellen végrehajtott helikopteres támadást, amely 14 helyi lakos, köztük tíz gyermek halálát okozta.

A NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) azt kockáztatja, hogy megszálló erőnek fogják tekinteni az afgánok, ha továbbra is civilek halálát okozza hadműveletei során – figyelmeztetett keddi kabuli sajtóértekezletén Hamid Karzai. „Mostantól fogva tilos lakott területre támadniuk” – mondta, kijelentve, hogy a polgári áldozatokat követelő számos támadás miatt elfogyott az afgán lakosság türelme.

Karzai már hétfőn is kiadott egy közleményt, abban „súlyos hibának”, „gyilkosságnak” nevezte a történteket, és „utolsó figyelmeztetést” intézett az amerikai csapatokhoz és vezetőikhez annak érdekében, hogy „vessenek véget az önállóan végrehajtott műveleteknek”. Reagálásában Lungescu hangoztatta: a szövetség nagyon komolyan veszi Karzai elnök aggodalmait, s továbbra is mindent elkövet majd azért, hogy akcióinak ne legyenek polgári áldozatai. A szóvivő úgy vélekedett, hogy a szóban forgó, az afgán erőkkel közösen végrehajtott műveletek „85 százalékában egyetlen lövést sem adnak le”. Azt is mondta, hogy a NATO parancsnokai „erejüket nem kímélve próbálják biztosítani, hogy (e műveletek következtében) egyetlen ártatlan életet se oltsanak ki”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.