Navracsics fogadja kedden a Velencei Bizottság delegációját

Magyarországra látogat kedden a Velencei Bizottság az április 18-án elfogadott új alaptörvénnyel kapcsolatban. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a Velencei Bizottság delegációját kedd reggel fogadja a Parlamentben Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, tárcavezető, aki a félórás egyeztetés után sajtótájékoztatót tart.

MNO
2011. 05. 16. 15:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI úgy tudja, a kétnapos látogatásra érkező bizottsági delegáció tagjai Navracsics Tibor mellett találkoznak majd Szájer József fideszes európai parlamenti képviselővel, az új alaptörvénnyel kapcsolatos nemzeti konzultációs testület vezetőjével, Paczolay Péterrel, az Alkotmánybíróság (AB) elnökével, Martonyi János külügyminiszterrel és a parlamenti frakciók képviselőivel.

Az új alaptörvény elfogadásának másnapján, április 19-én az Európa Tanács közgyűlése kérte az alkotmányos kérdésekben tanácsokkal szolgáló Velencei Bizottság véleményét az új magyar alkotmányról – a bizottság köreiből származó akkori értesülés szerint. Ugyanabból a forrásból azt is közölték, hogy május közepén Budapestre utaznak a Velencei Bizottság szakértői, s júniusban Strasbourgban jelentést terjesztenek a tanács parlamenti közgyűlése elé.

A Velencei Bizottság legutóbb március elején járt Magyarországon az alkotmányozással összefüggésben. Az akkori találkozó után Navracsics Tibor azt mondta, a bizottság elnöke és Magyarországon tárgyaló tagjai jónak tartották az alkotmányozás irányát, alapelveit, ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki a feszes menetrend miatt. A delegáció tagjai akkor mások mellett találkoztak Sólyom László volt államfővel is. Két héttel később Navracsics Tibor látogatott Velencébe, és az MTI-nek nyilatkozva az egyeztetésről azt mondta, a testület sajnálatosnak tartotta, hogy költségvetési és adótörvényekkel kapcsolatban az AB jogköre korlátozott maradna, abban viszont egyetértettek a kormányoldallal, hogy konkrét jogi érdek nélkül ne fordulhasson bárki az AB-hoz.

A Fidesz–KDNP végül a Velencei Bizottság javaslata alapján foglalta az új alaptörvénybe azt, hogy utólagos normakontrollt nemcsak a kormány, valamint a képviselők egynegyede kezdeményezhet majd a 2012. január 1-jei hatálybalépés után, hanem az alapvető jogok biztosa is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.