Nem érdemes aludni péntek éjszaka

Sajátos városnézésben lehet része annak, aki május 6-án este ellátogat a Millenárisra, majd ott riksára szállva éjszaka végigjárja azokat a helyszíneket, melyek egyedülálló élményeket kínálnak az Európai Kulturális Intézetek Éjszakája alkalmából. Budapesten barangolva európai kulturális kincseket lehet felfedezni, álmosságtól eközben nem kell tartani, inkább attól, hogy a programfüzetet végiglapozva azt kívánjuk, bárcsak egyszerre lehetnénk több helyen.

Pálffy Renáta
2011. 05. 04. 19:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A május 6-ról 7-re virradó éjszakai rendezvény az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézeteinek Egyesülete (EUNIC) összefogásával valósul meg, mögöttük olyan szervezetekkel, melyek önmagukban is sokat tesznek az általuk képviselt nemzet kultúrájának népszerűsítéséért, ezzel együtt erősítve a kulturális érdeklődést, növelve az emberek nyitottságát.

Ennek a törekvésnek a jegyében az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának közös létesítménye az Európa Pont – mely a péntek éjszakai rendezvények egyik állomása lesz – hasznos információkat, európai témájú programokat kínál látogatóinak. Céljuk, hogy Budapesten, a Millenárison lévő épületben egy pezsgő európai közösségi teret hozzanak létre.

„Az EU nem távoli, érthetetlen dolog”

– A januárban nyílt Európa Pontban úgy próbáljuk ötvözni a kultúrát és a szakmaiságot, hogy ez vonzó legyen azok számára is, akik nem feltétlenül csak Európa iránt érdeklődnek, és eddig úgy tűnik, hogy beválik ez a gyakorlat – mondta el az MNO-nak Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője és a kulturális éjszaka egyik főszervezője. Szűcs Tamás szerint az Európa Pont fő célja annak bemutatása, hogy az EU nem valami távoli, érthetetlen és megközelíthetetlen dolog, hanem hétköznapjainkra is hatással van, segíthet például a továbbtanulásban és a munkavállalásban. Hozzátette: minden hónapnak van egy fókusza, áprilisban a klímaváltozás volt, májusban pedig a mobilitás és az önkéntesség témája köré szerveződnek a rendezvények. Ebbe illeszkedik bele a május 9-ét övező ünnepségsorozat, hiszen az Európai Unió létrejöttét ünnepeljük az 1950. május 9-i Schuman-nyilatkozat évfordulóján. Mintegy bevezeti tehát az Európa-nap jegyében zajló hét végi programokat, a Millenárison zajló kétnapos utcafesztivált a kulturális intézetek éjszakája.

– A kulturális intézetekkel egyre élénkebb a kapcsolat – vélte a rendezvény kapcsán az EB Magyarországi Képviseletének vezetője, hozzáfűzve, tevékenységüknek jó visszhangja van, és egyre több megkeresés is érkezik hozzájuk. Andrulla Vasziliu oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztos asszony többször járt náluk, és támogatja a kezdeményezést, sőt az uniós elnökség jegyében megrendezett könyvfesztiválnak is díszvendége volt – számolt be Szűcs Tamás. Kiemelte azt is: az Európában működő hasonló intézményekkel szintén együttműködnek, és jelenleg Béccsel készül egy közös projekt a Duna-stratégia kapcsán.

Bemutatni, amiben kiemelkedőek

Az együttműködésre való törekvés és nyitottság látható az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézeteinek Egyesülete esetében. A 2007-ben 16 teljes jogú tag és 4 társintézmény összefogásával megalakult EUNIC-ban az egyes nemzetek kulturális intézetei nagyon sokat tudtak meg egymásról, tapasztalatot tudtak cserélni, majd elkezdtek közös programokat tető alá hozni – számolt be az MNO-nak Brindusa Armanca, az EUNIC magyarországi elnöke és a Román Kulturális Intézet igazgatója. A kulturális intézetek éjszakájának főszervezője kiemelte: az intézetek vezetői havonta találkoznak egymással, ahol egyeztetik, ki min dolgozik éppen. Brindusa Armanca hangsúlyozta: a rendezvényeken túl a sikeres működéshez nagyon fontos a tapasztalatcsere.

Mint mondta: a nagy intézmények (például a British Council vagy a Francia Intézet) meghatározott profillal rendelkeznek, és ennek megfelelően egy szűkebb, de annál hangsúlyosabb spektrumot ölelnek fel a programjaikkal (például a nyelvtanulás). A kisebbek inkább sokat és sokfélét szerveznek, hiszen a konkurencia nagy, és a gyakori programok biztosítják, hogy az emberek ne felejtsék el őket – tette hozzá. A fő cél természetesen az – hangsúlyozta az EUNIC magyarországi vezetője –, hogy országuk kultúrájából azt mutassák be, amiben kiemelkedőnek bizonyulnak. Románia esetében ilyen a filmművészet vagy a színház. Brindusa Armanca szerint meg kell találni azokat az eszközöket, melyekkel kapcsolatot lehet teremteni az egyes kultúrák között. Ennek szép példája a román intézet által rendezett, 2009 óta működő, Dzsesszmozdony címet viselő programsorozat. A jelképes szerelvény vagonjaiban együtt muzsikálhatnak a különböző nemzetiségű zenészek.

Kiindulópont a Millenáris

Az első Európai Kulturális Intézetek Éjszakájára két évvel ezelőtt került sor Magyarországon. Ahogy 2009-ben is, idén ismét tíz kulturális intézet kilenc helyszínen várja az érdeklődőket. Az eseménysor szintén pazar kulturális kavalkádot kínál. A budapesti kulturális utazás kiindulópontja a Millenáris, az Európa Pont lesz, ahol Brindusa Armanca és Szűcs Tamás köszönti az egybegyűlteket. Az éjszakához a Román Kulturális Intézet szervezésében Lili Ochsenfeld Nyírfaligetek a Millenárison című kiállítása adhatja meg az alaphangulatot. Ezzel párhuzamosan a Dán Kulturális Intézet részéről a The Heavy Brass Guys tubakvartett koncertje kínál zenei felütést az estéhez, miközben egy kis dán sör és román perec elfogyasztásával gyűjthetünk erőt, mielőtt riksára szállunk és elindulunk, hogy a magyar fővárosban elmerüljünk az európai kulturális sokszínűségben.

Merre is érdemes továbbindulni? A döntés nehéz, hiszen az Európa Pontban az este további részében egy igazi francia filmcsemegét lehet megtekinteni, de nagy lehet a kísértés, hogy ne a Szlovák Intézetbe vágtassunk át, ahol a történelem egyik legvitatottabb személyéről, Báthory Erzsébetről szóló mozit kínálnak. Ha már film, a sorból a Román Kulturális Intézet sem maradhat ki, előrukkolva egy többszörös fesztiváldíjas alkotással, amelynek története egy idős férfi érdemtelenül elnyert háborús kitüntetése köré szerveződik.

Operától a fadón át a sci-fiig

Filmet kínál a Cseh Centrum is, ám itt a BraAgas muzsikája is elvarázsolhatja a közönséget, amely szimbolikus módon világzenét kínál, hiszen repertoárjuk Európa népdalkincséből állt össze. Az olasz intézet műsorkínálatából méltó módon nem maradhatott ki az opera, ám a Toscát ezúttal Franco Zeffirelli „lencséjén” keresztül láthatjuk, és élvezhetjük Andrea Bocelli és Monica Bellucci kettősének játékát. A portugál intézet szervezésében egy másik különleges műfajban gyönyörködhetünk, a fado két évszázados története elevenedik meg, az igazi portugál életérzést a zene mellett az elfogyasztható portói vörösborok is közvetítik.

Az Osztrák Kulturális Fórum szalonjában az irodalom lesz a főszereplő, ahol két kötet bemutatásán keresztül juthatunk közelebb annak megfejtéséhez, hogy mihez kezdenénk a könyv nélkül, és mik vagyunk a könyv révén, és új szempontok villannak fel a szövegek befogadása kapcsán. Az éjszaka azonban lehetőség lesz egy irodalmi műfaj és jeles képviselőjének alaposabb megismerésére is. Stanislaw Lem, a sci-fi irodalom mesterének munkássága bontakozik ki a Lengyel Intézetben, ahol különleges űrbüfével várják az érdeklődőket.

A sort bőven lehetne még folytatni, hiszen minden intézet többféle, önmagában is egyedi és műfajilag sokszínű programmal készült. Ha valaki egy táncelőadásra vágyik éppen, lesz hova mennie, kiváló képzőművészeti alkotásokkal sem csak az Európa Pontban találkozhatunk. Ajánlott tehát alaposan tanulmányozni a programot, és kigondolni az útvonalat, egyeztetni az időpontokat, hogy minél több igazi élményt zsebelhessenek be az egyedülálló éjszaka alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.