Nem erre számítottak Európában

Az euróövezeti szolgáltatóipari beszerzési menedzser index áprilisban 56,7 pontra csökkent – derül ki a Markit kutatóintézet szerdai tájékoztatásából.

MNO
2011. 05. 04. 8:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elemzők arra számítottak, hogy a mutató 56,9 pontra csökken a márciusi 57,2 pontról, amely négyéves csúcsot jelentett. A mutató az egymást követő huszadik hónapban mutatott a bővülést jelző 50 pontnál magasabb értéket. Annak ellenére, hogy áprilisban némiképp csökkent a mutató értéke, a növekedési kilátások tekintetében nagyobb aggodalomra nincsen ok, annál nagyobb gondokat okozhat a megnövekedett infláció – állapította meg a friss adatot kommentálva Chris Williamson, a Markit elemzője.

A Markit felmérése szerint a végtermék árát mérő indexe 53,0 pontra nőtt áprilisban a márciusi 52,3 pontról, ami a 2008 júliusa óta tapasztalt legmagasabb érték. A kutatóintézet összetett beszerzési menedzser mutatója, amely a hétfőn nyilvánosságra hozott feldolgozóipari indexet is tartalmazza, 57,8 pontra nőtt a márciusi 57,6 pontról.

A Markit tájékoztatása szerint a nyilvánosságra hozott adatok nagyjából 0,8 százalékos második negyedévi gazdasági növekedést vetítenek előre.

A Thomson Reuters által megkérdezett elemzők korábban 0,4 százalékos növekedést jósoltak az áprilistól júniusig terjedő időszakra. Kedden nyilvánosságra hozott adatok szerint a német szolgáltatóipari index csökkent ugyan, de továbbra is erős bővülést mutat. Franciaország növekedési üteme tovább gyorsult, miközben Spanyolország átlépte a stagnálást jelentő 50 pontos határt és ismét bővülésnek indult. A munkanélküliségi index áprilisi értéke megegyezett a márciusi 53,1 ponttal.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.