Nem füstmentesek a német kocsmák

A kocsmák több mint nyolcvan százaléka füstös Németországban három évvel a dohányzást tiltó rendelkezések érvénybe lépése után.

MNO
2011. 05. 04. 13:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német rákkutató központ felmérése tíz nagyváros – köztük Berlin, München, Düsseldorf – csaknem háromezer kocsmájára, éttermére, bárjára terjedt ki. A szervezet az eredményt riasztónak minősítette. „Aki este sört akar inni, hosszú ideig próbálkozhat, míg olyan helyet talál, ahol nincs kárhoztatva passzív dohányzásra” – áll a felmérés összegzésében.

Németországban 2008 júliusa óta tilos a dohányzás a vendéglátóhelyeken, ám rengeteg „jogos” kiskapu adódik a tilalom kijátszására. A füstszabályok ráadásul különbözőek a 16 német tartományban. Akad azonban jó pár kocsma, mely még csak joghézagot sem keresgél, hanem egyszerűen fittyet hány a tilalomra. A kocsmai füsttérképezés során mértek is a szervezet emberei, és megmutatkozott, hogy a dohányzásra elkülönített helyiségekből átjut ártalmas légszennyeződés a nemdohányzóknak fenntartott termekbe.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.