Nem isznak tejet a gyerekek

Magyarországon az általános iskolás gyerekek csaknem fele egyáltalán nem iszik tejet, holott a szakemberek napi fél litert javasolnak.

MNO
2011. 05. 31. 19:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából végzett GfK-felmérés szerint a magyarok évente mindössze 67,5 liter, azaz napi 1,8 deciliter tejet fogyasztanak, holott a táplálkozástani szakemberek és az ENSZ napi fél litert javasolnak. Magyarországon az általános iskolás gyerekek csaknem fele egyáltalán nem iszik tejet, mintegy kétharmaduk pedig semmilyen tejterméket nem fogyaszt.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) korábbi felmérése szerint a diákok kétharmada napi rendszerességgel fogyaszt cukrozott üdítőitalokat tej helyett, egyharmaduk pedig nem reggelizik. Táplálkozástani szakértők szerint a 2-8 év közötti gyerekeknek napi két pohár, 9 évtől pedig napi három pohár tejet kellene inniuk a megfelelő csonttömeg kialakulása érdekében. Megfelelő tejfogyasztással ugyanis megelőzhető az időskori csontritkulás kialakulása, amely ma mintegy 900 ezer embert érint Magyarországon.

A tej fogyasztása magas kalcium- és D-vitamin-tartalma miatt különösen gyerekkorban fontos, mivel az ásványi anyagok kiemelt szerepet játszanak az erős csontok és fogak kialakulásában. Magas és optimális kalcium-, fehérje-, foszfor-, valamint A-, D-, E-, B1-, B6-, B9-, B12- és C-vitamin-tartalma miatt a tej elengedhetetlen része az egészséges táplálkozásnak. A tej magas ásványianyag-tartalma miatt alapvető szerepet játszik a szervezet megfelelő kalciumszintjének kialakításában és fenntartásában.

Annak érdekében, hogy a tej táplálkozástani és egészségügyi hatásai minél több fórumon eljussanak a lakossághoz, előbb a Nemzetközi Tejszövetség jelölt ki világnapot a tej ünneplésére 1957-ben, majd a kezdetben május utolsó keddjére tett dátumot 2001-ben módosította az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) június 1-jére – közölte a világnap kommunikációjával foglalkozó cég.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.