Nem lesz nagykoalíció

A mexikói és a brazil lapok is javában latolgatják esélyeiket Dominique Strauss-Kahn, az IMF francia ügyvezető igazgatójának szexbotránya után, vajon melyikük jelöltje kerülhet a helyére. A portugál portálok elemzői kezdik sejteni, hogy hiába néznék jó szemmel Brüsszelben, nem lesz nagykoalíció az előre hozott választások után.

2011. 05. 18. 16:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eluniversal.com.mx, Excelior.com.mx, Milenio.com – Mexikó, Folha.uol.com.br, Estadao.com.br, Correiobraziliense.com.br – Brazília

Dominique Strauss-Kahn szexbotránya után már javában utódlásáról cikkeznek az ebben érdekelt országok sajtójában. Tíz jelöltről készített listát több brazil, mexikói lap, de még a spanyol portálok is latolgatták az esélyeseket. A mexikói lapokban nem zárták ki a volt pénzügyminiszter, Agustín Carstens személyét, már csak azért sem, mert ő a valutaalap ügyvezető igazgatóhelyettesi posztjáról (2003–2006) került a különben jóval kevésbé kényelmes mexikói miniszteri bársonyszékbe. Philippe Aghion, a Harvard Egyetem közgazdászprofesszora is úgy látja, hogy a felemelkedő országok nagy nyomást fognak gyakorolni annak érdekében, hogy közülük kerüljön ki a következő ügyvezető igazgató.

Dn.pt, jn.pt, Expresso.clix.pt, Publico.clix.pt, Ionline.pt – Portugália

A portugál sajtóban két és fél héttel a június 5-én tartandó előre hozott általános választások előtt egyre biztosabb, hogy nem lesz nagykoalíció az ügyvezető szocialisták (PS) és a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép szociáldemokraták (PSD) között. Ugyanis mind Pedro Passos Coelho, a PSD, mind José Sócrates, a PS vezetője újra meg újra kizárja a közös kormányt annak ellenére, hogy Brüsszelben elfogadnának egy ilyen megoldást is. A közelgő és döntő jelentőségű Sócrates–Passos Coelho tévévita előtt közzétett legújabb felmérés már ismét a PSD-t látja az élen. Passos Coelho hozzátette szerdán, hogy pártja csak akkor lesz egy kormány tagja, ha ő nyeri meg a választásokat. Paulo Portas, a meglepetésre egyre jobban előretörő néppárt (CDS/PP) vezetője kedden és szerdán is megismételte, nem zárja ki a koalíciót a szocialistákkal sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.