Nem maradhatnak „pályán kívül” egész nemzedékek

A kereszténydemokrata Stágel Bence szerint üdvözlendő, hogy a hamarosan induló országos szociális konzultáció során minden 16. életévét betöltött magyar fiatal is véleményt formálhat kiemelt szociális kérdésekben.

MNO
2011. 05. 03. 13:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KDNP országgyűlési képviselője azt MTI-nek kedden azt mondta, hogy számos olyan terület van ugyanis, melyek alapvetően befolyásolják a jövő nemzedékek életét, így a mostani szociális konzultáció során különösen is az oktatási rendszer átszervezésére, a gyermekvállalásra, illetve a lakáshitelekre vonatkozó kérdések. Az ország demokratikus jövője szempontjából kiemelt jelentőséggel bír a fiatalok aktív közéleti szerepvállalása. Nem szabad hagyni, hogy teljes nemzedékek „pályán kívülinek” érezzék magukat – fogalmazott a kormánypárti politikus.

Hozzátette: a fiatalok közéletre nevelése, a közéletben való részvételük támogatása kiemelt cél kell, hogy legyen. Ehhez az szükséges, hogy ők maguk is azt érezhessék, nem a fejük felett döntenek alapvető kérdésekben, hanem a demokrácia játékszabályai szerint ők maguk is véleményt formálhatnak. Örömteli tény, hogy a jövő nemzedékek igényeit nagyobb mértékben figyelembe vevő folyamatos szemléletváltozásnak lehetünk szemtanúi a magyar politikai életben. Ennek egyik fontos eleme volt, hogy az ország végletekig menő eladósítását megakadályozó fékek épültek be az új alaptörvénybe, immáron pedig a szociális konzultáció során kiküldésre kerülő kérdőíveken keresztül a 16 és 17 éves fiatalok véleményét is kéri a kormányzat, az ő véleményük is számít.

Orbán Viktor vasárnap jelentette be, hogy szociális konzultációt indított útjára – fejtette ki a kereszténydemokrata politikus. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a jövő héten kezdődik az Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett szociális konzultáció. A tíz kérdésből álló kérdőívet minden magyar megkapja, aki betöltötte a 16. életévét. Arra, hogy miért a 16 éves kornál húzták meg a határt, a miniszterelnök szóvivője úgy válaszolt: a ma 16-17 évesek is gondolkoznak ezekről a kérdésekről, az ő véleményükre is kíváncsiak, és a konzultáció eredményének ismeretében meghozott majdani döntések az ő életüket is érintik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.