Nem nőttek a hegyek, pedig megmozdult a föld

Az elterjedt vélekedéstől eltérően nem minden földrengéstől nőnek a hegyek. Ellenkezőleg, a földmozgásokat követő földcsuszamlás jelentős eróziót idézhet elő a Föld bizonyos térségeiben – mutatott rá egy hét végén közzétett tanulmány.

MNO
2011. 05. 16. 20:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meglepő megfigyelést egy természeti csapásokra szakosodott geológuscsoport tette a 2008. májusi szecsuani földrengéskor. A kínai tartományt sújtó földmozgás 7,9-es erősségű volt. A földrengés a Tibeti-fennsík széle mentén következett be, az 5 kilométer átlagos terepmagasságú Longmen-hegyláncon belül. Ez okozza a paradoxont – magyarázta Marcello de Michele, a Földtani és a Bányászati Kutató Iroda (BRGM) munkatársa, a tanulmány társszerzője.

A geológusok – miután megállapították, hogy az erős földmozgás több mint 56 ezer földcsuszamlást idézett elő – megpróbálták számítógépes modellezéssel megbecsülni a földcsuszamlások által megmozgatott üledék térfogatát, amely számításaik szerint 5 és 15 köbkilométer között mozgott. Ezzel párhuzamosan a földrengés okozta talajszint-emelkedés, azaz a földkéreg felső rétege felgyűrődésének mértéke mindössze 1,5 és 4 köbkilométer között mozgott. Még ha a patakok, vízfolyások idővel a földcsuszamlások által elmozdított törmeléknek és üledéknek csak egy részét mossák is el, a szecsuani földrengés akkor is várhatóan jelentősen csökkenti a hegyek térfogatát a tanulmány szerint.

Hivatalos adatok szerint a szecsuani földrengésben közel 70 ezren haltak meg, több mint 18 ezren tűntek el, és milliók maradtak fedél nélkül.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.