Nem szaladt el a spanyol hiány

A spanyol központi költségvetés – regionális mérlegek nélkül számított – GDP-arányos hiánya az egész évre tervezett deficitpályának megfelelő 0,2 százalék volt az első negyedévben – közölte az ország pénzügyminisztere, Elena Salgado kedden.

MNO
2011. 05. 31. 15:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tartományi költségvetésekkel számolt hiány 0,5 százalék volt ugyanebben az időszakban. A madridi kormányzat 6 százalékos költségvetési hiánycélt fogalmazott meg az idei évre a 2010. évi 9,2 százalékos és a 2009. évi 11 százalékos deficit után. A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a központi költségvetés bevételei 4,3 százalékkal nőttek április végéig. Az adóbevételek – amelyek az összbevétel 92 százalékát adják – 4 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos időszakában.

A kedden nyilvánosságra hozott adatok elemzők szerint tükrözik a kormány szigorú kiadáscsökkentő intézkedéseit, ám többen arra figyelmeztettek, hogy az ibériai állam kiadásai hagyományosan az év későbbi részében jelentkeznek, így a hiány mértéke várhatóan nagyobb ütemben nőhet.

A központi költségvetés megszorításait sok esetben nem követik a regionális kormányzatok, amelyek az összkiadások harmada felett rendelkeznek. Az idei évben a központi költségvetés GDP-arányos hiánycélja 4,8 százalék, míg a tartományi költségvetéseké 1,3 százalék. A madridi kormányzat áprilisban kilenc tartomány hiánycsökkentő tervét fogadta el, hat esetében azonban további lépések megtételét írta elő.

A legnagyobb adóssággal rendelkező Katalónia már korábban jelezte, hogy nem képes tartani a központ által előírt deficitcélt. Kedden Salgado reményét fejezte ki, hogy az ország legfejlettebb gazdaságával rendelkező északkeleti régió teljesíti az előírt hiánycélt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.