Növelte nyereségét a német gépipari konszern

A német Siemens gépipari konszern elsősorban az energetikai szektorban elért eladási sikereknek köszönhetően növelte nyereségét és értékesítési árbevételét az idén január–márciusban, és javított idei eredmény-előrejelzésén is.

MNO
2011. 05. 04. 8:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Siemens pénzügyi éve második negyedévében, január–márciusban hét százalékkal, 17,7 milliárd euróra növelte értékesítési árbevételét. Nyeresége 2,79 milliárd euró lett az egy évvel korábbi 1,48 milliárd euróval szemben. A Dow Jones hírügynökség által megkérdezett szakértők átlagban 2,57 milliárd eurós nyereséget vártak.

A nyereséghez 1,5 milliárd euróval járult hozzá a francia Areva konszernben tartott 34 százalékos Siemens-részesedés eladásából befolyt összeg, ami még plusz-mínusz 40 százalékkal változhat a még folyamatban lévő tárgyalások függvényében. A negyedéves mérlegben nem szerepelnek viszont a tavaly decemberben a francia Atos Origin SA vállalatnak eladott SIS informatikai érdekeltség, illetve az idei tőzsdei bevezetéshez önállósított Osram fényforrásgyártó érdekeltség adatai. A SIS és az Osram az első negyedévben 2,8 milliárd euró nyereséget ért el, szemben a tavalyi első negyedévi 1,5 milliárd euróval.

A Siemens-megrendelés állománya 28 százalékkal, 20,7 milliárd euróra emelkedett a negyedévben. A folyó 2010/11-es pénzügyi évben a Siemens folytatólagos tevékenysége után összehasonlítható alapon 7,5 milliárd eurós nyereségre számít, ami 75 százalékkal haladná meg az előző pénzügyi év 4,26 milliárd eurós nyereségét. Korábbi előrejelzéseiben a társaság 25-35 százalékos nyereségnövekedést helyezett kilátásba, bár abszolút adatokkal nem szolgált.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.