Nyílt levélben érkezett kérés Navracsicshoz

Nyílt levélben kéri Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztertől a 2011. évi várossá nyilvánítási pályázat mielőbbi elbírálását tíz nagyközség polgármestere. A polgármesterek az MTI-hez is eljuttatott keddi levélben azt írják: nem hivatalosan tudomásukra jutott, hogy az idén januárban benyújtott és a kormányhivatalok által befogadott pályázatokat nem bírálja el az illetékes bizottság, helyette új feltételekkel és más időpontban írják ki a pályázatot.

MNO
2011. 05. 31. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A települések vezetői igazságtalannak érzik a döntést; úgy vélik, hogy a városi cím birtokában megvalósíthatóbbá válnának településfejlesztési céljaik és vonzóbb lenne a településük. A levelet aláíró tíz polgármester emlékeztet: az önkormányzatokra vonatkozó sarkalatos törvény koncepciója szerint a nagyközségi cím megszűnik, a jelenlegi nagyközségek községi besorolást kapnak. Megjegyzik azt is, hogy a most pályázó települések megérdemelnék, hogy legalább vizsgálják fejlettségüket, térségi szerepüket, városi jellegüket. Arra is felhívják a közigazgatási tárca vezetőjének figyelmét, hogy a jelenleg is érvényben lévő önkormányzati törvény és más vonatkozó rendeletek alapján a máig érvényben lévő kiírás feltételeinek megfelelően készültek és adták be pályázataikat.

A levél szerint ha a bírálóbizottság nem változtatja meg döntését, ez a tíz nagyközséget gazdaságilag, morálisan és politikailag is kedvezőtlenül érinti. Hozzáteszik azt is, hogy több mint 20 millió forint közpénzt fordítottak az érvényes pályázat feltételeinek teljesítésére.

A Navracsics Tibornak címzett nyílt levelet Csákvár, Hőgyész, Jánosháza, Jászladány, Kerepes, Lepsény, Lébény, Onga, Sülysáp és Verpelét polgármestere írta alá. Az MTI megkeresésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azt közölte, hogy még vizsgálják a tárca illetékességét az ügyben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.