Nyolcvan halott – „Lesznek még továbbiak is” + Képek

Nyolcvan embert öltek meg a pakisztáni tálibok egy kettős robbantásban pénteken az ország északnyugati részében, és további vérontást helyeztek kilátásba, megtorlásul az al-Kaida vezérének egy amerikai akcióban történt meggyilkolásáért.

MNO
2011. 05. 13. 8:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A terrorcselekményt a Pesavartól 30 kilométerre északkeletre fekvő Csárszadda városában követték el hajnalban, a határrendőrség egyik kiképzőközpontjának bejáratánál, amikor az eltávozásra induló újoncok kiözönlöttek a laktanya kapuján. A rendőrség egyik embere szerint a halálos áldozatok közül 66-an a határrendőrség fiatal újoncai voltak.


A valószínűleg motorkerékpáros öngyilkos támadók által végrehajtott robbantásokban további hatvan ember sebesült meg. „Ez volt az első bosszú (Oszama) bin Laden mártírhaláláért. Lesznek még továbbiak is” – közölte Ahszanullah Ahszan, a pakisztáni tálibok szóvivője telefonon az amerikai hírügynökséggel.


Egy szemtanú szerint az újoncok éppen autókba szálltak vagy rakodták be csomagjaikat, hogy az alapkiképzési időszak leteltével rövid időre hazautazzanak, amikor a robbanások bekövetkeztek.

A pénteki volt az első nagyobb terrorcselekmény azóta, hogy egy amerikai kommandó május 2-án végzett a 2001. szeptember 11-i Egyesült Államok elleni terrortámadások kitervelőjével az észak-pakisztáni Abbotábádban, abban a házban, ahol csaknem hat éve rejtőzött. A brutális robbantás bizonyosan erősíteni fogja azt az általános vélekedést, amely szerint Bin Laden megölése aligha fogja csökkenteni az iszlamista erőszakcselekmények számát, mivel az al-Kaida – amely nem egy központi irányítású szervezet, inkább egymáshoz ideológiai szálon kötődő csoportok laza hálózata – továbbra is hasonló merényletek elkövetésére fogja ösztönözni híveit.


Fotók: Reuters


Az al-Kaidával szövetséges pakisztáni tálibok több mint 450 merényletet hajtottak végre az utóbbi három és fél évben. A többségükben öngyilkos merényletek következtében csaknem 4300 ember vesztette életét, s Bin Laden halála után reagálásaikban bosszút esküdtek a szélsőséges tálib csoportok.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.